• 0

Vrede kao dobar stan: Džobsove sandale iz "zlatnih godina" prodate za paprenu cifru

Znamo da je suosnivač Epla voleo da nosi farmerke i crne rolke, ali je obožavao i ovaj par obuće, što se može i primetiti po tome koliko je iznošen

  • 0
Steve Jobs, Stiv Džobs papuče Foto: Getty images/JUSTIN SULLIVAN, Julien’s Auctions/Ferrari/Profimedia

Mnogi koji su "zakačili" te godine, reći će vam da su sedamdesete bile "zlatne", kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u svetu.

Postojala je srednja klasa, koja se danas gubi, bilo je - čini se - manje razmetanja bogatstvom, a tehnologija i nauka su vidno napredovale; razvijale su se ideje i novi koncepti.

Baš u to vreme, sredinom decenije, tačnije 1976. - rođena je kompanija Epl, koju je suosnovao genije i vizionar Stiv Džobs. Bilo je to 1. aprila, a pokojni Amerikanac, koji je preminuo od kancera pankreasa 2011, tada je imao svega 21 godinu.

Epl je danas među najvrednijim kompanijama na svetu, a ono što je Džobs ostavio u nasleđe - malo ko će prevazići.

Cenjeni američki preduzetnik, industrijski dizajner, poslovni magnat, vlasnik medija i investitor uglavnom je nosio jednostavne odevne komade - farmerke, čuvene crne rolke i patike, ali je voleo da nosi i jedan interesantan par obuće.

U pitanju su sandale nemačke robne marke Birkenstock, koje su ovih dana prodate na aukciji za skoro 220.000 dolara, piše AP. Opisuju ih kao "dobro iznošene" sandale od braon antilopa, koji datiraju iz sredine 1970-ih.

Inače, ovom cifrom je postavljen rekord za najvišu cenu ikada plaćenu za jedan par sandala.

Očekivalo se da sandale "donesu" 60.000 dolara, ali konačna prodajna cena sa pratećim NFT-om bila je 218.750 dolara, rečeno je iz aukcijske kuće Julien’s Auctions. Kupac nije imenovan.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>