• 2

Tabaković: Ne mogu da tvrdim da je ovo vrh inflacije, ključni partneri nam idu ka recesiji

Guverner NBS je danas pomenula i kredit od MMF-a, koji treba da bude odobren u decembru

  • 2
Jorgovanka Tabaković, kop Jorgovanka Tabaković / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, rekla je danas da je Srbija sa MMF-om privela kraju dogovore o kreditu od 2,4 milijardi evra, po kamatnoj stopi od tri odsto, i da se očekuje da on u decembru bude odobren.

Kaže da će ta sredstva biti korišćena kao direktna podrška budžetu za ublažavanje uticaja svetskih šokova na Srbiju.

- Bolje je da od MMF-a uzmemo kredit po kamatnoj stopi od oko tri odsto, nego da se kao Rumunija i druge okolne države EU zadužujemo na komercijalnom tržištu, po stopama od sedam do osam procenata. Ne znači da će svih 2,4 milijardi evra biti uzeto, nego će vlada odlučivati o tome kada i koliko će tih sredstava biti povlačeno - objasnila je Tabaković na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla i da je Srbija ove godine ostvarila visok priliv deviza zahvaljujući turizmu kroz koji je zarađeno više od 700 miliona evra, jačanju izvoza koji je 32,2 odsto veći u oktobru bio nego prošle godine i direktnim stranim investicijama koje su za prvih devet meseci iznosile 3,8 milijardi evra.

Tabaković je rekla i da ne može da tvrdi da je vrh inflacije dostignut, jer je situacija u svetu nepredvidiva i očekuje se da glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije uđu u recesiju.

- Ja ne tvrdim da je ovo vrh inflacije. Kako možemo to da tvrdimo, kada je stanje nepredvidivo - naglasila je Tabaković.

Ona je objasnila da cene energenata i berzanskih proizvoda, kao i očekivana recesija značajno utiču na našu mogućnost izvoza ka najvećim spoljnotrgovinskim parterima kao što su Nemačka, za koju se sa sigurnošću očekuje recesija, i Italija.

- Očekujemo visok nivo inflacije i u nerednih nekoliko meseci, ali ne očekujemo rast veći od jednog procenta i borićemo se da je snizimo - istakla je Tabaković.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mmmmm

    15. novembar 2022 | 14:03

    Zasto ekonomski tigar uzima kredit???

  • DRagutin

    16. novembar 2022 | 02:52

    A 5 milijardi € (koje se vide) što dodje u Srbiju kao doznake, to se ne spominje? Nego turizam... E ironijo moja...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>