• 1

Javni dug Srbije ispod limita EU, evo koliko trenutno iznosi

"Na današnji dan, na računu naše zemlje nalazi se 293,6 milijardi dinara", kaže ministar finansija

  • 1
ekonomija

Foto: shutterstock.com

- Javni dug Srbije je u najvećoj ekonomskoj krizi i dalje pod kontrolom i iznosi 53,7 odsto - izjavio je danas ministar finansija, Siniša Mali.

Kako je dalje naveo, "naš javni dug je, pre samo nekoliko godina, dostizao više od 70 odsto BDP-a". Ističe da je učešće garantovanog javnog duga u u bruto društvenom proizvodu palo na 2,6 odsto na kraju oktobra 2022. godine, sa čak 7,9 odsto koliko je iznosilo na kraju 2013. godine.

U istom periodu je došlo i do pada garantovanog duga u ukupnom javnom dugu na 4,9 odsto sa 14,1 odsto.

- Dakle, iako sam mnogo puta objašnjavao u poslednjih nekoliko meseci, nije mi teško da ponovim - srpske javne finansije su stabilne, na današnji dan na računu imamo 293,6 milijardi dinara, nismo prezaduženi  - kaže ministar finansija.

Dodaje da brojke daju primer kako izgleda "borba".

- Borba za građane, borba da zemlja ne posustane, da ekonomski rast ne uspori, da se ne zatvaraju radna mesta, da ne pada standard. I ona danas nam daje prosečnu platu iznad 720 evra, rast BDP u godini kada su mnogo jače ekonomije pred recesijom, nikada veće strane direktne investicije u iznosu od 3,4 milijarde evra u prvih 10 meseci ove godine. Borbu da se ublaže efekti inflacije na život građana, borbu da Srbija nikada više ne bude prezadužena zemlja bez ekonomske snage da zaštiti privredu, radna mesta, rast, građane - zaključio je Mali.

Video: Vesić preuzeo dužnosti od Momirovića

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    15. novembar 2022 | 15:12

    Pa sta je dve i nesto milijarde evra za jednu drzavu?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>