• 5
 ≫ 

Vučić: Formiramo regionalno tržište, juče smo na 15 stepeni potrošili 11 miliona kubnih metara gasa

 ≫ 

Predsednik Srbije danas govori na Regionalnoj konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu"

  • 5

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na Regionalnoj konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu", u Palati Srbija.

Na Regionalnoj konferenciji, koju organizuju ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike, učestovavaće i predsednik Vlade Albanije Edi Rama, predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

- Na današnjoj konferenciji dogovoreno je da idemo na formiranje regionalnog tržista i da jedni drugima pomažemo kada je energetika u pitanju, jer samo zajednički možemo da obezbedimo budućnost, a nije u pitanju samo ova zima, već i predstojeće - rekao je Vučić i dodao:

- Verujem da će naučiti mnogo iz primera regiona. Primećujemo da smo ove godine u velikom problemu, strukturalno, održivo; nije reč samo o diverzifikaciji zaliha gasa ili nafte, već o nama. Radi se o staromodnom pristupu, starim tehnologijama, termoelektranama, i još uvek nismo u stanju da uvećamo procenat obnovljivih izvora energije.

"To znači da ćemo morati da menjamo navike, da uvedemo promene. I zato smo počeli da molimo region, kao i Britance, i oni su nam ponudili kratkoročne, srednjeročne i dugoročne ponude. I postavili su prioritete za naš rad, i nema lakih odluka, ali ih moramo doneti brzo, inače ćemo se suočiti sa katastrofom".

Kako kaže, "moraćemo da uložimo mnogo novca u sektor energetike, između 16, 17 do 32, 33 milijarde evra".

- To znači da je svim vladama u regionu cilj unapređenje energetskog sektora. Možda je samo zdravstveni sektor bitniji, ali se nijedan drugi ne može porediti sa energetskim.

Predsednik je dalje rekao da će u narednom periodu biti vrlo teško kontrolisati naše javne finansije.

- Kada govorim o budžetu za 2023, deficit je između 3,3 i 3,4 odsto. To nije dobro, ali je relativno dobro. Skoro 45% toga ide na naše rashode za snabdevanje energijom, što pokazuje koliko je to postalo bitno. To pokazuje da krvarimo, jer je ovo ogroman novac za nas, a biće još gore u narednim mesecima.

cene gasa Foto: Shutterstock.com

Kako je dalje istakao, ovo sve govori da moramo promeniti strukturu energetskog sektora, da dobijemo više obnovljivih izvora...

Vezano za struju, predsednik Srbije kaže da "ljudi nisu zainteresovani za energetiku, smatraju kako je normalno da imaju struju, gas, niske cene".

- Neverovatno je koliku smo potrošnju struje imali juče. Samo juče smo u Mađarskoj, iz naših rezervi, potrošili 2,6 miliona kubnih metara gasa, a sveukupno 11 miliona kubnih metara gasa, na 15 stepeni - kaže Vučić.

- Mi danas zavisimo od termoelektrana - dodao je. Kaže da je gas opet iznad 1.000 dolara, a sa troškovima - iznad 1.500 dolara.

- Da će biti lako, neće. Kada sam video pare koje su nam predložili Norvežani... Hvala im lepo, ali... Sada moram da idem tamo da pregovaram. Ne mogu da pričam da nam teku med i mleko, kad nije tako, ali smo spremni. Izdržaćemo, ali moramo zajedno, uz norvešku pomoć. Ne zavisimo svi od uglja, Albanija ima 100% obnovljive izvore, ali šta da rade kada nemaju sunce i kišu... Moraju da uvoze - naveo je Vučić dalje.

Marko Čadež, predsednik PKS, kaže nam geopolitički izazovi pokazuju koliko smo vezani za proizvodnju i potrošnju energenata. "Održivost je tema koja je danas važna, jer se tiče opstanka", dodao je.

- U poslednjih nekoliko godina, tema obnovljivih izvora energije je prešla na postizanje ciljeva za globalno zagrevanje i treba da odgovori na pitanje kako doći do boljih energetskih izvora, a to nisu kontradiktorna pitanja.

Video: Vučić dočekao lidere Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    17. novembar 2022 | 11:47

    Mi smo imali energije, nego ko ti uništi EPS njega juri, ne ponovo po narodu, narod plaća silne taxe, tv,merna mesta, i neznam još koliko stavki ima na računu, gde su Pare!?

  • Djape

    17. novembar 2022 | 11:33

    Ko unisti eps?

  • Mane

    17. novembar 2022 | 13:57

    Šta bi sa EPS-om?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>