• 0

Analiza naše privrede: Najveći gubitašu Srbiji i najveće preduzeće

U Srbiji u više od 100. 000 kompanija zaposleno 1, 2 miliona ljudi

  • 0
Cirilica, ime firme, olaksice Biznis

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Privredna društva u Srbiji su lane, nakon negativnog kovid perioda, poslovala u povoljnom privrednom ambijentu, poslovna aktivnost je intenzivirana, pa je broj zaposlenih povećan za više od 34.000, te je 106.219 društava zapošljavalo 1,2 miliona radnika, objavila je danas Agencija za privredne registre (APR).

Iz APR su naveli da su ostvareni ukupni prihodi od 14.772.756 miliona dinara, rashodi od 13.936.741 miliona, a kada je reč o najvećima, da je najveće privredno društvo u našoj zemlji Elektroprivreda Srbije (EPS), koji je vodeći prema poslovnim prihodima, ali je zabeležio i najveći gubitak.

Privredna društva su zabeležila rast profitabilnosti, uz pozitivan neto rezultat od 686.644 miliona dinara, koji je veći za 81,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ostvaren je najviše zahvaljujući uspešnom obavljanju primarne delatnosti.

Najveći ukupan dobitak ostvarila su privredna društva u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, rudarstvu, a negativan neto rezultat je zabeležen u snabdevanju strujom, gasom, parom, uslugama smeštaja i ishrane.

Poslovna imovina na kraju 2021. godine iznosila je 19.158.120 miliona dinara i povećana je za 11,5 odsto na godišnjem nivou.

Javna preduzeća podbacila

Javna preduzeća su godinu završila sa negativnim neto rezultatom od 7.353 miliona dinara, za razliku od prethodne godine kada su ostvarila dobitak.

Glavni nosioci poslovne aktivnosti i ukupne profitabilnosti bila su društva koja se nalaze na listama Sto naj privrednih društava prema poslovnim prihodima i Sto naj privrednih društava prema neto dobitku.

Ukupno 100 društava sa najvećim poslovnim prihodima ostvarilo je 28,7 odsto prihoda na nivou privrede, dok je 100 najprofitabilnijih društava stvorilo 39,3 odsto ukupnog neto dobitka privrede.

Najprofitabilnije privredno društvo lane je bilo Ziđin Mining iz Bora sa neto dobitkom od 34.356 miliona dinara, a na drugom mestu prema neto dobitku bila je MK Grupa doo Beograd, sa neto dobitkom od 26.160 miliona dinara.

Zbog oporavka cena nafte na svetskim berzama i ponovnog oživljavanja privrede, Naftna industrija Srbije (NIS) je ostvarila poslovne prihode od 281.048 miliona dinara, za 67,0 odsto više nego 2020. godine.

To je uslovilo povratak ove naftne kompanije na listu najprofitabilnijih društava u 2021. godini i to na peto mesto, sa neto dobitkom od 23.132 miliona dinara, prenosi Tanjug.

Među privrednim društvima sa najvećim poslovnim prihodima je i Srbijagas, koji je sa 116.175 miliona dinara prihoda, što je za trećinu više nego 2020., na šestom mestu.

Sastanak kancelarija IT devojka posao prezentacija office

Foto: Shutterstock

Najveće privredno društvo u Srbiji je EPS, koji je vodeći prema poslovnim prihodima, raspolagao je najvrednijim finansijskim kapacitetima, ali je prvi i prema iznosu neto gubitka, kao i ukupnog gubitka.

U 2021. godini ostvario je poslovne prihode od 319.681 milion dinara, koji su veći za 12,6 odsto nego prethodne godine i čine 2,2 odsto prihoda cele privrede.

Istovremeno, usled poremećaja na svetskom tržištu energenata, kao i u proizvodnji struje u 4. kvartalu, poslovni rashodi su rasli znatno brže, 26,5 odsto, što je uticalo da, posle dobitka prethodne godine, iskaže poslovni gubitak od 10.953 miliona dinara.

Zabeležio je i gubitak u podbilansu finansiranja i u delu ostalih aktivnosti a kao rezultat ovih kretanja, za razliku od prethodne godine kada je bio najprofitabilniji, EPS je iskazao najveći neto gubitak, u visini od 14.949 miliona dinara, koji učestvuje sa 5,4 odsto u ukupnom neto gubitku privrede.

Na listama 100 naj privrednih društava u 2021. godini nalazi se 19 javnih preduzeća, koja su zapošljavala 65.621 radnika. Pozitivno je poslovalo 12 preduzeća, od kojih su njih četiri među 100 najprofitabilnijih privrednih društava, sa neto gubitkom je poslovalo sedam javnih preduzeća, pri čemu ih je pet na listi najvećih gubitaša.

Od 100 privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima šest je javnih preduzeća, a među onima sa najvrednijom poslovnom imovinom i kapitalom je njih 14.

Istovremeno, osam javnih preduzeća je prisutno na listi društava prema ukupnom gubitku.

Najveći neto dobitak, uz Srbijagas, ostvarili su Pošta Srbije, Beogradske elektrane i Javno preduzeće Resavica. a najveći neto gubitak, pored prvoplasiranog EPS-a, zabeležili su Putevi Srbije, GSP Beograd.

Video: Vučić: Dešavaju se enormno veliki skokovi cena nafte i gasa, za nas je zabrinjavajuća cena uglja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>