• 1
 ≫ 

Usvojene izmene Zakona o penzijskom osiguranju: Od januara će se usklađivati na jedan od ova tri načina

 ≫ 

Vlada Srbije je prethodno usvojila Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu

  • 1
Penzionerka štednja penzija Foto-ilustracija: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog izmena Zakona o penzijskom osiguranju, kojim je predložena izmena načina usklađivanja visine penzija, kako bi rast penzija mogao bolje da prati rast zarada.

U zavisnosti od visine navedenog odnosa predlaže se da se penzije od januara naredne godine usklađuju na jedan od tri načina: prema kretanju zarada, kretanju potrošačkih cena ili tako da se uzima u obzir polovina procenta promene zarada i polovina procenta promene potrošačkih cena.

Na ovaj način obezbeđeno je da rast penzija prati rast zarada u periodima kada je niže učešće rashoda za penzije i novčani iznos kao uvećanje uz penziju u bruto domaćem proizvodu, a u periodima kada je navedeno učešće veće obezbeđuje se zadržanje kupovne moći penzija njihovim usklađivanjem prema potrošačkim cenama.

Predviđeno je da se način obračuna procenta usklađivanja penzija određuje u zavisnosti od odnosa visine isplaćenih penzija i novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju prema visini BDP-a, saopšteno je iz vlade.

Podsetimo, Vlada Srbije je prethodno usvojila Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu. Kako je najavljeno, budžet će imati i štedljivu i razvojnu komponentu, i zasnovan je na tri stuba.

Video: Vučić: Nema lakih odluka, ali moraćemo što pre da radimo, inače ćemo da se suočimo sa katastrofom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkan

    17. novembar 2022 | 19:07

    Ovo mi lici na umanjenje i to neosetno, jer sam mislio da je vec to pitanje reseno nekim tz. svajcarskim ili tome slicnom metodu a sada se menja znaci po meni ponovo neosetno umanjenje. Ziveli

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>