• 0

Beč sija manje za ovaj Božić: Planirana ušteda od 45 odsto

U 2021. godini rasveta je radila 660 sati, a ove godine će to biti smanjeno na 364 sata

  • 0
rasveta u beču Foto: Florian Wieser

Danas počinje božićna rasveta u Beču koja će obuhvatati 30 ulica i trgovačkih zona i koja će morati da uzme u obzir visoke cene struje i nestašicu energenata.

U 2021. godini rasveta je radila 660 sati, a ove godine će to biti smanjeno na 364 sata čime će biti obezbeđena ušteda od 45 odsto. Da bi se postigla ušteda vreme osvetljenja će biti skraćeno na period od 18. novembra do 8. januara. Umesto do ponoći rasveta će biti uključena od 15 do 22 časa svakoga dana.

Beč je pre deset godina postepeno počeo da prelazi na LED božićnu rasvetu, pa je danas većina rasvete opremljena LED lampicama. Njihova ukupna potrošnja iznosi 49.000 kilovatsati što odgovara godišnjoj potrošnji 14 domaćinstava sa četiri člana.

- Praznična rasveta je važan deo božićne atmosfere u našem gradu. To daje značajan doprinos velikom uspehu Beča kao božićnog grada. Ove godine su nam potrebne pozitivne vibracije koje se pojavljuju čim se upale gradska svetla. Potrošnja struje će biti smanjena kroz upotrebu LED lampica i skraćeno vreme osvetljenja - izjavila je Margarete Gumpreht iz Privredne komore Beča.

Tri veka od osnivanja božićnog vašara

Beč ove godine slavi 300 godina postojanja božićnih vašara i povodom jubileja otvara 17 vašara sa 950 štandova bez ograničenja 10. novembra 2022. godine.

Ukrasi za jelku, ideje za poklone svih vrsta, kuvano vino, punč i različite đakonije će opet obradovati i mlade i stare u neprikosnovenoj božićnoj prestonici Evrope. Ukupno 161 štand će nuditi kulinarske specijalitete, a poštovanje higijenskih uslova će se strogo kontrolisati.

Jelka ispred skupštine grada je postavljena, a radovi na organizaciji vašara su u toku.

Svake godine jedna austrijska pokrajina pošalje drvo koje će krasiti trg ispred skupštine.

Ovogodišnja smreka je visoka 28 metara, stara 130 godina i potiče iz Štajerske.

Jelka će biti osvetljena 19. novembra u prisustvu gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>