• 9
 ≫ 

Otvorili smo Pandorinu kutiju: Radnici u Srbiji i dalje zavise od dobre volje gazde, propale im godine

 ≫ 

Praksa je pokazala nažalost, da je period za koji nije uplaćen doprinos - propao

  • 9
Loš poslodavac, šef, kancelarija Foto: Shutterstock

Taman što smo mislili da se praksa pojedinih investitora da pobegnu preko noći završila, slučaj fabrike tekstila Berteks opet nas je opomenuo da budemo oprezni.

Kao i njegovih desetak "kolega" iz prethodnih godina, vlasnik je nedavno zatvorio svoju proizvodnju i nestao. Međutim, obećano je da će biti isplaćene sve otpremine i zaostale zarade.

To, nažalost nije epilog mnogih radnika u Srbiji koji su se našli u nezavidnoj situaciji. Kao što smo pisali nedavno, jedan medij u Srbiji, sa adresom u Beogradu, gasi svoje poslovanje, računi su u blokadi a mnogo radnika, pre svega novinara, našlo se u neprilici. Kako su rekli za naš portal, pojedinima su kasnile plate, pojedini nisu je dobili poslednja dva meseca, a ima onih kojima je zarada uplaćivana ali ne i doprinosi.

Razgovarali smo sa advokatom koje su opcije za te radnike, i izgleda, otvorili Pandorinu kutiju jer našoj redakciji stigla gomila poruka sa molbom za pomoć ili savet zbog sličnih nesavesnih "gazdi".

Kasne doprinosi, ali i plate

Njihove apale prenosimo u celosti:

"Imam problem sa doprinosima, a nije mi jasno kako se (ne) povezuje staž tačno. Meni nije uplaćeno oko 10 godina, pa me zanima da li ću ja jednog dana da uplatim taj staž ili će biti "piši propalo"?", pita se Bojana M.

"Radio sam u preduzeću "Taler". Imam podatak u radnoj knjižici o vremenu provedenom u tom preduzeću, imali smo zdravstvene knjižice i sve je izgledalo regularno. Ta firma je u međuvremenu ugašena. Sada kada treba da spremim dokumentaciju za penziju ispostavilo se da za taj period nemam uplate za doprinose. Da li ja mogu sad nešto tu da učinim, ili da sačekam da napunim 65 godina da bi ostvario pravo na penziju", pita se Jovan D.

"Kako je moguće da mi je uplaćen doprinos za penzijsko, a da mi u PIO kažu da ne mogu da mi priznaju, zato što mi poslodavac nije odneo M4 obrazac i da ja treba da nađem sama poslodavca, a on sada ne živi više u Srbiji? Kakva su moja prava? To se odnosi na 2001, 2002, 2003 godinu", kaže Radoslava.

radnik, nelagoda Foto: Shutterstock

"Firma u kojoj sam radila 22 godine nije nam uplatila doprinose 7 godina, i ako je to poznato PIO fondu i poreskoj inspekciji, ali je gazda zakonom zaštoćen. Mi kao radnici nismo imali čak ni zdravstveno osiguranje. I sta sad? Kome mi da se obratimo?", jada se Dragana.

"Radi se o poznatoj agenciji za čišćenje u Beogradu. Radnicama redovno kasni plata, platu za septembar radnice nisu dobile iako je sad novembar. Zdravstvene knjižice nemaju od juna 2022, doprinose ne uplaćuju. Bus plus im nije dopunjen, žene ne mogu ni u prevoz već se snalaze kako ko može. Ima i penzionerki, žena sa decom, kao i žena koje imaju redovnu terapiju za srce i pritisak", žali se Vesna P.

Kako povezati staž iz firme koja je otišla u stečaj?

Svaka kompanija koja ode u stečaj, mora da ima i stečajnog zastupnika, odnosno upravnika. Njihov spisak se nalazi na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. I upravo on može da popuni sporni M4 obrazac. Ukoliko to nije slučaj, radnici mogu pravdu da potraže i na sudu.

Obrazac može da se dobije ako je za taj period zaista i uplaćen iznos za obaveze i doprinose, i to će se u ukupni staž računati, rekla nam je Ranka Savić iz Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije.

Ona podseća da kada neka firma ode u stečaj, deli se ono što ostane iz stečajne mase, a po običaju, to bude nedovoljno za bilo šta, ponajmanje za radnike.

- Ovo nije jedini slučaj. Nažalost, dosadašnje iskustvo govori da je taj period kada nisu uplaćeni doprinosi, propao. Kod nas je praksa pokazala da zaostali staž niko neće uplatiti. Ni firma, ni lokalna samouprava. To je jedna završena priča - kaže Savićeva.

Prema njenim rečima, država dopušta da firma neka opstaje a da ne uplaćuje poreze i doprinose.

- Mi stalno ukazujemo na to. U Nemačkoj na primer, to ne može da se desi. Ako se desi jedan mesec, nadležne instucije odmah dolaze u firmu, fabriku i gledaju o čemu se radi. Mnogo brža intervencija države mora da bude - dodaje ona.

To kasnije može da bude dodatni problem, na šta nam je ukazao knjigovođa iz Beograda. Naime, ako direktor nije potpisao otkaze, postoji kasnije problem da se nađe novo zaposlenje.

Imate li slična iskustva? Pišite nam u komentarima.

Video: Da li su Srbi spremni za veliku ostavku?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    18. novembar 2022 | 14:18

    Kako je ovo moguće? Privatnik sam, i ako slučajno nisam uplatio doprinose za radnike 1. u mesecu za prethodni mesec odmah mi stigne opomena iz poreskog!!! Da li postoje neki dvostruki aršini?!?!?!

  • Bata Boki

    18. novembar 2022 | 14:23

    Drzava je kriva za sve,jer izgleda da zakoni nisu isti za sve nas.A mi i dalje cutimo????Da,jaki smo..ali samo ma drustvenim mrezama.Cuti? Trpi??? Dooo..????

  • Zoran

    18. novembar 2022 | 16:57

    Glavno je da predsednik njih forsira,i zato je protiv toga da se nedeljom ne radi.Zato poslodavci voze skupe automobile i stanove.Gde je Atanackovic,cuti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>