• 0

Zemlja iz komšiluka proglašena za najbolju božićnu destinaciju u Evropi: Miris dimnjak kolača i kuvanog vina

Slogan ovogodišnjeg božićnog marketa glasi "U ljubavi i sigurnosti"

  • 0
Budimpešta, Mađarska

Foto: Pixabay/bergadder

Prema European Best Destination, najposećenijem turističkom sajtu u Evropi, koji sarađuje sa preko 300 turističkih organizacija, Budimpešta je već ponela titulu najbolje božićne destinacije u Evropi u 2022. godini.

Glavni razlog zbog kog je ovo priznanje pripalo upravo Budimpešti jeste božićni market koji se otvara danas i traje sve do 1. januara 2023.

Budimpešta je omiljena destinacija za naše turiste, a posebno čarobna postaje u susret Novoj godini, kada se ceo grad pretvara u zimsku bajku, te gotovo da nema srpske agencije koja ne nudi aranžmane za popularni market.

Slogan ovogodišnjeg božićnog marketa glasi "U ljubavi i sigurnosti" i tim sloganom otvara se božićno slavlje isped Bazilike Svetog Stefana.

U pitanju je najpopularniji budimpeštanski božićni market gde više od 100 preduzetnika i gastronomskih ponuđača u tradicionalnim kućicama nudi popularna mađarska jela, ukrase i rukotvorine, kao i brojne originalne poklone.

Drugi božićni market smešten je takođe u centru Budimpešte, na Trgu Verešmarti.

Cela Budimpešta je gotovo dva meseca obavijena mirisom medenjaka, dimnjak kolača, pečenog kestenja, štrudle od maka i sve što vam je potrebno jeste šolja popularnog kuvanog vina da se zagrejete.

Vrhunac večeri je lajt-šou, koji se svakog dana projektuje na pročelju Bazilike Svetog Stefana. Ceo grad će ove godine biti okićen sa preko sto hiljada lampica, a organizatori očekuju veliki broj turista zahvaljujući bogatom pratećem programu koji obuhvata brojne koncerte i predstave na otvorenom.

Brojna klizališta širom Budimpešte će takođe biti otvorena.

Najpoznatije klizalište je ono u Varošligetu, smešteno u podnožju velikog baroknog zamka Vajdahunjad, najvećeg u Evropi.

Klizanje pod zvezdama je nezaboravno iskustvo koje možete upotpuniti šetnjom kroz zamak.

Duh Božića će sigurno upotpuniti Krcko Oraščić, a u Budimpešti se on izvodi u nedavno renoviranoj Operi.

Kako Budimpešta leži na preko 1500 termalnih izvora, najbolji način da pobegnete od zime je da se ugrejete u bazenima Gelert, Sečenji ili Rudaš banje.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>