• 23

Pre dve godine proveravali smo cenu rada u trafici: Šta mislite, kolike su danas plate na kioscima?

U 2020. godini, plata radnika u trafici kretala se od 30.000 do 40.000 dinara

  • 23
Novac, evri, pare, penzija

Foto: Shutterstock

Pre dve godine Telegraf Biznis pisao je o platama na poslovima koji samo naglas zvuče "jednostavno", zahtevaju mnogo od radnika, a plaćeni su minimalno.

Tako na primer, jedna firma iz Beograda tražila je radnika obezbeđenja, a nudili su zaradu od 25.000 do 35.000 dinara.

U 2020. godini, plata radnika u trafici bila je nešto viša i kretala se od 30.000 do 40.000 dinara, a najnoviji oglas govori u prilog tome da se ni dve godine kasnije ništa nije promenilo.

Naime, kako nam kaže čitalac, naišao je na oglas za posao u jednom poznatom lancu trafika koji glasi:

"Potrebni prodavci za rad u kiosku. Redovna plata. Prijava od prvog dana, bonus od prodaje, plaćeni prekovremeni sati, plaćen prevoz".

Naš sugrađanin je pozvao ostavljeni broj, kako bi se raspitao o uslovima rada, i rečeno mu je da će imati i četvordnevnu obuku. Lokacija rada nije fiksna, a kako navode, trude se da obezbede trafiku koja se nalazi u blizini vašeg mesta stanovanja.

Takođe, tvrde da ste prijavljeni od prvog dana, a sanitarna knjižica nije neophodna. S druge strane, potrebna vam je potvrda iz suda.

Smene su jutarnje od 7, 8 časova, a popodnevne su do 22,23 sata, u zavisnosti od lokacije trafike.

Kako navode, noćne smene rezervisane su isključivo za muškarce.

Tako da, sve ono što piše u oglasu, iz razgovora može da se zaključi i da je tačno, ali ono što se nije promenilo jeste zarada.

Naime, osmočasovni rad u trafici, koja često nema ni toalet, i dalje se ceni 40.000 dinara. Ovo je samo pet hiljada više od trenutne minimalne zarade koja iznosi 35.000 dinara.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je sredinom septembra Odluku o visini minimalne cene rada u 2023. godini, kojom se minimalna cena rada od 1. januara uvećava za 14,3 odsto, odnosno sa 201,22 dinara po radnom času na 230 dinara, što znači da će prosečna minimalna zarada iznositi 40.020 dinara mesečno.

Video: Kako da se nađu najbolji radnik i najbolji poslodavac? Šta je bolje državni posao ili korporacija?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    20. novembar 2022 | 21:35

    A niko ne pominje da radnici placaju sav manjak, da im nije obezbedjen toalet, prekovremeni casovi se ne placaju... Ima toga dosta, ali savet je sto dalje od tog rada u trafici

  • Malo morgen

    20. novembar 2022 | 22:12

    Minimalna zarada izgleda ovako: dobijes minimalac od 35.000, odes na bankomat izvadis platu i vratiš gazdi 5000din. Tako rade puno njih. Ekonomski tigar. A i bruka smo od naroda, bez morala.

  • Bilja

    20. novembar 2022 | 23:34

    Na to sve sto se plate nisu menjale je jos gora cinjenica da trafike nemaju toalet. Da su ljudi koji rade primorani da pisaju u kantu ili da odlaze do susednog lokala. Sramota gde smo dosli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>