• 0
 ≫ 

Benksi tvrdi da je Guess ukrao njegove ideje s murala za novu kolekciju odeće

 ≫ 

Modni brend tek treba da odgovori na tvrdnje ikone ulične umetnosti

  • 0
Banksy GUESS London Foto: Rick Findler/Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Umetnik poznat po pseudonimu "Benksi" tvrdi da je američki brend odeće Guess, koristio logo na osnovu njegovih umetničkih dela, pre svega murala, bez prethodne dozvole.

Anonimni umetnik podelio je fotografiju Guessovog izloga u londonskoj ulici Regent, u kojoj je trenutno izložena kolekcija.

Majice i jakne sa odštampanim prepoznatljivim motivima, uključujući Benksijevog "Life Zeka", vide se na izlogu, dok se njegov kultni otisak čoveka koji baca cveće nazire u pozadini izložbe.

"Pažnja. Molim vas idite u Guess u ulici Regents. Oni su se poslužili mojim umetničkim delima, a nisu pitali", napisao je Benksi u komentaru ispod fotografije.

Ulični umetnik nije dalje objašnjavao svoje tvrdnje, ali nova kolekcija je, prenose mediji, u sklopu partnerstva sa kompanijom Brandalised – koja trenutno poseduje licencu da fanovima Benksija nudi kolekcionarske grafite.

Najavljujući kolekciju ranije ovog meseca, glavni kreativni direktor Guess-a je rekao: „Grafiti Benskog su imali fenomenalan uticaj koji odjekuje u celoj popularnoj kulturi".

Guess tek treba da odgovori na Benksijeve komentare, ali nije jasno da li je Brandalisedovo partnerstvo prekršilo bilo koje uslove njihovog ugovora sa umetnikom.

Ranije ove nedelje, Banksi je takođe potvrdio da je nedavno otputovao u ratom razorenu Ukrajinu kako bi napravio sedam novih murala.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Banksy (@banksy)

Prvi koji je primećen pokazao je gimnastičarku kako balansira na gomili ruševina na strani zgrade uništene ruskim granatiranjem. Na drugom je prikazan čovek koji upadljivo podseća na ruskog predsednika Vladimira Putina.

https://www.instagram.com/p/ClGt3p4Mljx/

Video: Odatle se vinuo u visine: Leo Mesi dobio mural u rodnom gradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>