• 1

Nemačka planira da pooštri pravila za firme koje su zavisne od Kine?

Predložene mere su kako se navodi deo nove poslovne strategije prema Kini

  • 1
Nemačka, Berlin Foto: Pixabay

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova navodno planira da pooštri pravila za kompanije koje su duboko izložene Kini, terajući ih da otkriju više informacija i eventualno sprovedu stres testove na geopolitičke rizike, navodi se u poverljivom nacrtu dokumenta u koji je Reuters imao uvid.

Predložene mere su kako se navodi deo nove poslovne strategije prema Kini koju je sačinila vlada kancelara Olafa Šolca u nastojanju da smanji svoju zavisnost od azijske ekonomske supersile.

- Cilje je da se promeni struktura podsticaja za nemačke kompanije sa instrumentima tržišne ekonomije, kako bi smanjenje zavisnosti od izvoza bilo atraktivnije - navodi se u dokumentu u koji je Reuters imao uvid, izdvajajući hemijsku i automobilsku industriju.

Portparol ministarstva spoljnih poslova odbilo je da prokomentariše navode za agenciju.

Sa nacrtom, koje je izradilo ministarstvo spoljnih poslova na čelu sa Analenom Berbok, još uvek treba da se usaglase druga ministarstva navodi se.

Finalna odluka očekuje se početkom naredne godine.

Kina je postala najveći pojedinačni trgovinski partner Nemačke 2016. godine. Međutim, taj odnos je bio pod pomnim ispitivanjem od pokretanja "specijalne vojne operacije u Rusiji", što je dovelo do kraja decenijskog energetskog odnosa sa Moskvom, prouzrokujući da brojne kompanije napuste svoja lokalna preduzeća.

- Ne smemo da napravimo ovakve greške opet. Ovo je odgovornost kompanija i političara - navodno stoji u dokumentu.

Dalje u tekstu agencije stoji da će se investicione garancije suočiti sa većom kontrolom kako bi se uzeli u obzir uticaj na životnu sredinu, radni i socijalni standard i kako bi se izbegao prinudni rad u lancu snabdevanja.

Da bi se izbegli rizici klastera, investicione garancije treba da budu ograničene na 3 milijarde evra po kompaniji po zemlji, dodaje se.

Vlada takođe planira da pooštri garancije za izvozne kredite kako bi izbegla neželjeni transfer tehnologije, posebno osetljivih tehnologija dvostruke namene i onih koje se mogu koristiti za nadzor i represiju, navodi se u pomenutom dokumentu.

Nova strategija, koju snažno forsiraju Zeleni u koaliciji označava pomeranje od politike Berlina pod bivšom konzervativnom kancelarkom Angelom Merkel zaključuje Reuters.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    19. novembar 2022 | 23:10

    Хехе, прво да смене Шолца.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>