• 1

Kao Las Vegas, sa manje poroka: Ovo je Katar "12 godina i 300 milijardi dolara kasnije"

Stroga pravila, arhitektonska čuda, luksuz i interesantna kultura - tako mediji opisuju bliskoistočnu zemlju ovih dana...

  • 1
katar Foto: Tanjug/Ap

U toku je Svetsko prvenstvo u Kataru koje traje od 20. novembra do 18. decembra 2022, i još jednom imamo priliku da vidimo da je - za mnoge - fudbal zaista "najvažnija sporedna stvar na svetu".

Uveliko se priča o dešavanjima u najbogatijoj zemlji na planeti kada govorimo o BDP-u po glavi stanovnika (61.276 američkih dolara u 2021), te samo možemo pretpostaviti "o kolikim ciframa se radi".

Naime, samo u Kataru možete videti stadion sa klimom, klizalište koje radi i na paklenih 45 stepeni, bazen za konje… Zanimljivo je i da je katarski pasoš praktično nemoguće dobiti, kao i to da vlasnik zemlje ne može biti stranac.

Stroga pravila, arhitektonska čuda, luksuz i interesantna kultura, a sada hajde da zavirimo iza kulisa Svetskog prvenstva, kada je reč o novcu - utrošenom za organizovanje jednog od najvećih planetarnih i sportskih događaja.

U inat svima ili?

Kandidatura Katara za domaćina ovogodišnjeg FIFA Svetskog prvenstva bila je kontroverzna od samog početka. Pored primedbi na istoriju kršenja ljudskih prava u zemlji, tu su, kao prepreka, bile navedene i paklene vrućine i logistički izazovi: jedan zastareli stadion, svega nekoliko hotela i nimalo iskustva u vezi sa masovnim turizmom.

Ali, zapravo ništa, ispostavilo se kasnije, što ogromne sume novca ne bi mogle da reše.

Dvanaest godina nakon što je izborila pravo da bude domaćin turnira i 300 milijardi dolara kasnije, mala nacija bogata gasom spremna je da ugosti najbolje fudbalere planete i oko milion njihovih najvećih navijača.

Katar danas ima sedam novih stadiona, 20.000 novih hotelskih soba, novi metro i više od 1.100 milja novih puteva, što je kulminacija decenije neprekidne izgradnje i ulaganja, piše Blumberg.

Postoji sedam novih stadiona, 20.000 novih hotelskih soba, novi metro i više od 1.770 kilometara novih puteva, štoje kulminacija decenije neprekidne izgradnje i ulaganja. Pritom, treba istaći da Katar "ne troši" samo na Svetsko prvenstvo.

Katar je u međuvremenu kupio većinski udeo u PSŽ-u, jednom od najboljih francuskih fudbalskih klubova, i 22% udela u portugalskom timu Braga. Tu je 2021. godine održana i trka Formule 1, a zatim je došlo i Svetsko prvenstvo, kao "šlag na tortu".

Zapravo, ceo region je rešio da "debelo" uloži u sport, sa Saudijskom Arabijom i Abu Dabijem kao predvodnicima. Ne treba zaboraviti ni LIV Golf, rastuća ulaganja u e-sportove i velike događaje u boksu i mešovitim borilačkim veštinama.

Svakako, bilo je tu i dosta kontroverzi. Na jednoj strani imamo bogate zemlje, a na drugoj sport, koji je već uveliko "ranjiv" na razne spekulacije. Krenule su optužbe za takozvano "sportsko pranje" - tj. da ove zemlje pokušavaju da iskoriste dobre vibracije sa sportskih događaja kako bi poboljšale svoju sumnjivu globalnu reputaciju.

Fudbalski stadioni, Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru 2022. Foto: Tanjug/AP

"Sledeće godine u ovo vreme..."

Blumberg vrlo interesantno piše o Kataru ovih dana:

  • vrsta mesta gde bi se biznismen mogao osećati dobro, u zabavi sa klijentima
  • trgovinska organizacija bi mogla biti domaćin neke konferencije
  • porodica bi mogla da odmara na nekoliko dana - kao u Las Vegasu, ali sa manje poroka

Sledeća decenija je ključna za zemlje koje se u velikoj meri oslanjaju na prihode od fosilnih goriva. Mnoge države i kompanije su odredile 2030. kao godinu kada će početi da smanjuju potrošnju energije, a brojne sve više traže čistije alternative za usporavanje klimatskih promena.

Sam Katar je takođe nastojao da ovogodišnje Svetsko prvenstvo proglasi ugljično neutralnim, iako su nezavisni istraživači izrazili skepticizam u pogledu proračuna. Kratkoročno, mesta kao što je Katar će imati koristi od energetske krize izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu.

I kao jedan od najvećih svetskih izvoznika tečnog prirodnog gasa, Katar je spreman da profitira od rastuće evropske potražnje. Ali, posledice rata takođe su naglasile potrebu da uvoznici pojačaju svoju energetsku sigurnost i smanje oslanjanje na fosilna goriva.

Za proizvođače, to znači da "trka" u obezbeđivanju ekonomske budućnosti počinje pre nego što potražnja opadne.

Recimo, Saudijska Arabija koja nije izdavala turističke vize do 2019. godine, sada očekuje da će potrošiti 1 bilion dolara da dovede posetioce. Kao deo svoje šeme za izgradnju Neoma – grada visoke tehnologije u pustinji – zemlja planira da napravi veštačko skijalište i u oktobru je izabrana za domaćina Zimskih azijskih igara 2029.

Manji susedi Saudijske Arabije takođe se promovišu kao top destinacije. Do kraja ove decenije, UAE žele da turizam doprinese 15% bruto domaćem proizvodu.

Katar ima za cilj 6 miliona posetilaca godišnje, što je duplo više u odnosu na 2016.

Video: Mamula postaje luks rizort u julu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo iskreno

    20. novembar 2022 | 15:12

    Nacija koja je mentalno zarobljena u 16. veku a koristi tehnologiju iz 22. veka!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>