• 1
 ≫ 

Radnicima 1 funta, izrada košta 11, a cena bude 115: Najki i FA "pod lupom" zbog dresova Engleske

 ≫ 

Sama izrada košta 11 do 12 funti, dakle, navijači ovo "zadovoljstvo" skupo plaćaju...

  • 1
Harry Kane

Foto: Nick Potts / PA Images / Profimedia

Katar je ove godine domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, i sve oči uprte su ka Bliskom istoku.

Ipak, do te počasne "titule" nije bilo lako stići, ali je onda usledio spektakl juče, 20. novembra, kada je svečano otvoren Mundijal.

Organizatori su čitavoj planeti, a posebno vatrenim navijačima i ljubiteljima ovog sporta priredili performans za pamćenje, ali se u medijima piše i o nekim spornim temama vezanim za "Katar 2022".

Iako ova vest nema direktne veze sa Katarom, "klupko se odmotava" u raznim pravcima, te tako Mirror ovih dana piše o ceni dresa engleske fudbalske reprezentacije.

Naime, navijači su izrazili nezadovoljstvo i zbog dosadašnjih cena, a čini se da su novi troškovi rasli brže od inflacije.

Postoje stadium majice od 75 funti, kao i match majice, slične onima koje nose igrači, a koje se prodaju za 40 funti i više.

Međutim, navedene cene koje pogađaju džep građana Engleske nisu ono što trenutno "brine" Mirror.

Portal se bavio tematikom iz ovog ugla: radnici u fabrici na Tajlandu, koji prave najskuplje ranigrane dresove, vredne 115 funti, plaćeni su samo jednu funtu po satu. 

Godine 2008, majica za odrasle koštala je 40 funti – ili 56 funti po današnjim cenama. Sada, dresovi koji su ekvivalentni kategoriji stadium - koštaju najmanje 75 funti.

Majice za decu koštaju 59,95 funti, dok postoji i opcija da platite dodatnih 15 funti - ako želite dres sa određenim imenom i brojem igrača.

Engleska, ženski fudbal

Foto: Tanjug/AP

Neki roditelji su iskalili svoj bes na internetu, vezano za cene dresova, a jedan otac Majk Rut je rekao: "Hteo sam da najstarijem detetu uzmem dres Lavica, ali dati 60 funti za dečji fudbalski dres. To je pljačka u sred bela dana".

Inače, Engleska ženska fudbalska reprezentacija osvojila je Evropsko prvenstvo u julu ove godine.

Drugi otac, Rej Elis, rekao je: "Zaista ne mogu da verujem da ljudi plaćaju ovu smešno iznuđivačku cenu za najnoviji dres Engleske. Svako ko ga kupi, posebno u ovim teškim finansijskim vremenima, mora biti da ima više novca nego razuma".

Sa druge strane, na sajtu Engleske fudbalske asocijacije (FA) nema naznaka o tome gde su majice napravljene, premda etiketa ušivena unutar odevnog komada - otkriva da su napravljene na Tajlandu, za Najki.

Stručnjaci za industriju odeće kažu da očekuju da dres u izradi obično košta 11 ili 12 funti. Od toga, 7,50 funti je procenjena cena materijala, ne više od 3 funte odlazi na tzv. CMT (cut, make and trim - iseći, napraviti i podrezati) troškove, i na kraju - ostaje oko 1,5 funti profita za fabriku.

Poslednjih nekoliko godina, engleski fudbalski dresovi izrađuju se u fabrici "Hi-Tech Apparel", u Bangkoku.

Radnici te fabrike su letos rekli za Mirror da su dnevno zarađivali 331 tajlandski bat – oko 7,80 funti, što je tada bila minimalna plata na Tajlandu. U oktobru 2022. je minimalna zarada porasla na 353 bata - ili 8,30 funti. Fabrika je odbila da komentariše svoj odnos sa FA i sva pitanja uputila je Najkiju.

Video: Snimili smo dve super jahte u Nici, evo kome pripadaju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    21. novembar 2022 | 23:17

    Pa ako im je lakse neka dodju u Srbiju. Ovde su radnici u tekstilnoj industriji placeni i manje nego ovi sa Tajlanda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>