• 4
 ≫ 

Ministar Basta: "Srbi su čestit, dosledan i ponosan narod"

 ≫ 

Nemačka je, prema njegovim rečima, najznačajniji trgovinski partner Srbije

  • 4
Rade Basta Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRIVREDE/ ZORAN VUJASINOVIC/bs

Ministar privrede Rade Basta razgovarao je danas sa ambasadorkom Nemačke u Beogradu, Anke Konrad, o bilateralnim ekonomskim odnosima dve zemlje, investicijama Nemačke u Srbiji, kao i o predlozima za unapređenje saradnje u oblasti privrede.

"Srbi su čestit, dosledan i ponosan narod", poručio je Basta na početku sastanka i pozvao nemačke građane da se upoznaju sa turističkim potencijalima naše zemlje.

Istakao je i da će njegov prioritet u narednom periodu biti radnici, razvoj malih i srednjih preduzeća kao i promocija preduzetništva.

- Moja pažnja usmerena je i na studente koji su važan segment našeg društva i kojima treba omogućiti priliku da rade i stiču nova iskustva dok se školuju. Tako ćemo dobiti najkvalitetniji kadar - kaže Basta i ukazuje na odličnu saradnju sa vodećom Nemačkom razvojnom bankom KfW i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Rekao je da je Nemačka najznačajniji trgovinski partner Srbije, jedan od najvažnijih investitora i najveći donator, te da je za prvih devet meseci 2022. godine spoljnotrgovinska razmena premašila šest milijardi evra, od čega je iz Srbije u Nemačku izvezeno robe u vrednosti od 2,8 milijardi evra što je rast od 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Imajući u vidu da je punopravno članstvo u EU jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, Basta poručuje da je na našem evropskom putu ključna podrška Nemačke.

Kako je naveo, na funkciji ministra privrede zajedno sa svojim saradnicima radiće transparentno i pokušaće da ovu državnu instituciju učini dostupnom svim građanima Srbije, ali i investitorima koji žele da unaprede našu zemlju i zaposle još ljudi.

Ministar je konstatovao i da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri, te da postoji aktivan politički dijalog uz razvijenu saradnju u brojnim oblastima, posebno u oblasti privrede.

Ambasadorka Konrad čestitala je ministru Basti na novoj funkciji te dodala da će Ministarstvo privrede na čijem je čelu u narednom periodu imati odlučujući uticaj na razvoj institucionalnog okvira u oblasti ekonomije.

Prema njenim rečima, Srbija je atraktivno mesto za investitore i tu šansu treba iskoristiti u punom kapacitetu.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bankar

    21. novembar 2022 | 16:45

    Kaze Konrad:"Srbija je atraktivna za investitore,i to treba iskoristiti u punom kapacitetu"?! I jeste,dobiju badava infrastrukturu,lokacije,najjevtiniju radnu snagu,i jos po 10-15000€ po zaposlenom???🤐

  • Da da

    21. novembar 2022 | 16:11

    To stoji al morate priznati I,da ste nasi najveci neprijatelji, vi nama I Rusima nemozete oprostiti drugi svetski rat al nezaboravite ako vam se te zle misli josuvek motaju po glavi jednom mozete I vi nestati kao da niste postojali a vi idete ka Tom putu , znate onu poslovicu ko drugom kopa jamu on upadne prvi u nju. Nemci opametite se mi vam nismo krivi sto ste postali Americke sluge.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>