• 1

Posle "Tesle", stigao nam i "Pupin": Erbasov avion A330 sleteo na beogradski aerodrom

Novi avion Er Srbije je jedinstveni izgled dobio u Marani, u Arizoni (SAD).

  • 1
Avion Air Srbija Mihajlo Pupin Foto: Tanjug/RON PURCELL

Na beogradski aerodrom je danas sleteo novi širokotrupni avion u floti Er Srbije, Erbas A330-200, registarske oznake YU-ARC, koji će, kako je rečeno, "što pre biti priključen saobraćaju".

Iz srpske nacionalne avio-kompanije je saopšteno i da je to drugi avion Er Srbije za dugolinijski saobraćaj, a nosi lik Mihajla Pupina (1854-1935), slavnog naučnika i profesora fizike na Kolumbija univerzitetu u Njujorku.

Pupin je i jedan od osnivača NASA i dobitnika Pulicerove nagrade.

Erbas A330 sa likom Pupina, posle neophodnih tehničkih i administrativnih koraka, počeće da obavlja letove u okviru dugolinijskog saobraćaja, dodaje se, a generalni direktor Er Srbije, Jirži Marek, rekao je da unapređenje flote spada u strateški najvažnije ciljeve u razvojnom planu kompanije.

Ocenio je da je, imajući u vidu trenutne potrebe mreže, veoma važno da novi avion što pre uđe u redovni saobraćaj, te će zbog toga saobraćati sa postojećim izgledom kabine i sedišta.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Горан Весић (@vesicg)

- Planirano je da početkom sledeće godine, prilikom redovnog 12-godišnjeg servisa aviona, "Pupin" dobije kabinu koja će po kvalitetu biti slična onoj kod postojećeg A330-200 - "Tesle" - rekao je Marek.

Novi avion Er Srbije je jedinstveni izgled dobio u Marani, u Arizoni (SAD).

Za proces farbanja, tokom kojeg je upotrebljeno 20 različitih boja i oko 400 litara farbe, bilo je potrebno 18 dana neprekidnog rada u dve smene, sa timovima od oko 10 ljudi po smeni. Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avio-prevoznika imaće konfiguraciju sa 18 sedišta u biznis klasi i 250 sedišta u ekonomskoj klasi.

Avion je proizveden 2011. godine, ima Rols-Rojs motore, a jačina motora (Engine Thrust) je 71100 N. Raspon krila je 60 metara, a dužina približno 59 metara. Može da leti na maksimalnoj visini od 41.450 stopa, a pre dolaska u Er Srbiju koristila ga je južnoafrička avio-kompanija "South Africans Airways" (SAA).

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤭🤭🤭

    22. novembar 2022 | 08:49

    Sve sto ne valja, Dodje kod nas Pre ili kasnije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>