• 0

Mnoge zemlje isključile obavezu podnošenja zahteva za stečaj: Rizik od "zombifikacije" sve veći

Stalna podrška zombi firmi više nije održiva u svetu visokih kamatnih stopa

  • 0
zombi firma

Foto: shutterstock.com

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlade u regionu, u kojem je aktivna, da preispitaju kovid mere podrške kompanijama, upozoravajući da bi podržavanje tzv. "zombi" firmi moglo da ima negativan efekat na zdrava preduzeća.

Dok je korporativni dug dostigao rekordne nivoe u otprilike 40 ekonomija u kojima EBRD posluje, neizvršenja obaveza su pala na rekordno nizak nivo u mnogim zemljama, utvrdila je ova razvojna banka u svom godišnjem Izveštaju o tranziciji 2022/2023, objavljenom danas.

EBRD navodi da je deo kompanija izbegao docnju u servisiranju duga zbog pristupa jeftinim kreditima, zahvaljujući vladinim merama nakon pandemije i finansijskoj podršci zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters. Međutim, stalna podrška više nije održiva u svetu visokih kamatnih stopa, ocenjuje se u izveštaju.

- Još uvek nismo videli posledice u smislu bankrota zbog pandemije i rata. Štaviše, broj bankrota u novim državama članicama Evropske unije je manji. Postoji rizik od ''zombifikacije'' ako se vanredne mere država nastave mnogo duže - rekla je za Rojters Beata Javorčik, glavna ekonomistkinja EBRD-a.

Prisustvo "zombi" firmi u nekoj ekonomiji se negativno preliva na zdrave firme, koje beleže smanjenje investicija, prihode i zaposlenosti, upozorila je EBRD.

Subvencionisani krediti kompanijama koje imaju negativne novčane tokove odobravani su kroz privremene moratorijume na otplatu kredita, dogovorena smanjenja neizmirenih iznosa, hitne grantove i finansijske injekcije za likvidnosti od strane centralnih banaka, pokazuje izveštaj.

Mnoge zemlje su takođe suspendovale, barem privremeno, obavezu podnošenja zahteva za stečaj.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>