• 10
 ≫ 

Predsednik Srbije u Pančevu: Posao za 600 radnika u novoj "Zf Fridrihshafen" fabrici

 ≫ 

Svojim proizvodima, kompanija nastoji da doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova i zaštite sredine

  • 10
ZF Fridrihshafen

Foto: shutterstock.com

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obišao je danas radove na izgradnji druge fabrike kompanije "Zf Friedrichshafen Ag", u Pančevu.

U pitanju je nemačka kompanija koja posluje na globalnom nivou i proizvodi sisteme za putnička i komercijalna vozila, kao i industrijsku tehnologiju, omogućujući uvođenje sledeće generacije mobilnosti..

Svojim proizvodima, kompanija nastoji da doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova i zaštite sredine, kao i povećanju sigurne mobilnosti. Sa oko 157.500 zaposlenih širom sveta, "ZF" je prijavila prodaju od 38,3 milijarde evra u fiskalnoj 2021.

U Srbiji, "ZF Grupa" se nalazi na 2 lokacije, kao "ZF Srbija d.o.o." sa glavnim sedištem u Pančevu i sa ogrankom "ZF Aftermarket", čije je sedište na Novom Beogradu.

- Danas je veliki dan za nas... Angela Merkel mi je svojevremeno u Davosu rekla da je veliki uspeh što dovodimo "Zf Friedrichshafen" u Srbiju. Hvala svima koji su danas ovde. "Zf" je promenio budućnost i Pančeva i Baneta - kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da će Pančevo biti novo čvorište auto-puteva.

- Pitao sam čelnike kompanije šta im treba, rekli su mi da im trebaju školovani, mladi ljud - kaže Vučić i dodaje da smo preuzeli "švajcarski i nemački model o dualnom obrazovanju".

- Ovo je najzelenija "Zf" fabrika u Evropi - kaže Vučić.

- Ponosan sam što predstavljam kompaniju koja je pronašla prave partnere za postizanje ovih rezultata - rekao je direktor nemačke kompanije "ZF Serbia" i dodao kako je "postignuto mnogo za nešto više od četiri godine".

- "ZF" je trenutno najmoderniji trend u auto-industriji - dodao je Grujić i istakao uspešnu kooperaciju Srbije i Nemačke.

ZF Fridrihshafen

Foto: shutterstock.com

Oko 190 miliona evra je "ZF" uložio u Srbiji, uz posebno ulaganje u razvojne i istraživačke centre, i sa fokusom na e-diviziju, gde je zaposleno 1.750 lica. Tačno 238 miliona evra je uloženo u novu fabriku.

U novoj fabrici će biti skoro 600 zaposlenih, tačnije - 589 lica. Od proleća sledeće godine će se raditi na najnaprednijim rešenjima u e-mobilnosti.

Na događaju se prisutnima obratila i nemačka ambasadorka u Srbiji, Anke Konrad, koja je rekla da je poslovanje ove fabrike značajno i za visoke klimatske ciljeve koje je postavila EU.

- Ako Srbija bude u stanju da ponudi dovoljno obnovljivih resursa, onda će ovakve kompanije donositi veoma uspešne priče. Ovo je značajan ekonomski momenat odnosa Srbije i Nemačke. Zbir investicija nemačkih kompanija u Srbiji sada prelazi 4 milijarde evra - dodala je.

Video: Vučić u obilasku MTU: Svi se borimo za nemačke investicije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    22. novembar 2022 | 13:17

    Srbija pravi halu,placa deset hiljada eura po radnom mestu.Svaba dobije gotovu halu,od deset hiljada eura,placa Srbina tri godine i posle se pokupi i ode iz Srbije.Za tri godine svega besplatnog u Srbiji,on namesti milione eura i odnese ih u Nemacku.Nasa politika!!!

  • Južnije tužnije

    22. novembar 2022 | 13:21

    Za Vojvodinu rezervisana čista tehnologija a za južnu Srbiju samo ono što je u Evropi zabranjeno.

  • Вук

    22. novembar 2022 | 12:54

    Свака "част", у Сомбору је већ отворено 3-4 фабрике, успешно?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>