• 0
 ≫ 

Planirate Božić u Nemačkoj? Ove godine bi mogao da izostane važan ukras: "Sankcije nam samo štete"

 ≫ 

Firma iz Saksonije koja je proizvodila specijalne ukrase 30 godina, zabeležila je smanjenje skladišnih zaliha otkako je EU uvela stroge mere

  • 0
Berlin

Foto: shutterstock.com

Proizvođač božićnih ukrasa u nemačkoj saveznoj državi, Saksoniji, mogao bi da se zatvori zbog sankcija uvedenih na rusko drvo, objavio je list Bild u subotu.

Kompanija o kojoj je reč specijalizovana je za schwibbogen, iliti tradicionalne izrezbarene drvene lukove sa božićnim motivima koji se koriste kao svećnjaci.

Prema izveštaju, firma, koja je proizvodila ove ukrase 30 godina, zabeležila je smanjenje skladišnih zaliha otkako je ranije ove godine stupila na snagu zabrana EU na rusko drvo i proizvode od drveta, piše RT.

Vlasnica firme Katja Taulin izjavila je za novinare da, iako njena firma obično izrađuje ukrase tokom cele godine, sada se radovi izvode samo po specijalnoj narudžbini, te da je morala da podigne cene zbog nedostatka zaliha.

- Od leta smo prestali da dobijamo rusku šperploču od breze, čiji je tržišni udeo [pre sankcija] bio 93 odsto... Kao i sve naše kolege, mesecima pokušavamo da smislimo kako da zamenimo rusko drvo. Ali to je besmisleno - kaže Taulin, napominjući da je kvalitet alternativa ruskim sirovinama - neodgovarajući.

- Ne znam šta će se sledeće desiti. Ove sankcije štete nama i našoj zemlji - dodaje vlasnica firme iz Saksonije.

Brisel je 9. aprila sankcionisao rusko drvo, sa prelaznim periodom do jula za kompanije čiji su uvozni ugovori potpisani pre tog datuma. Ograničenja su bila usmerena na drvo i proizvode od drveta, drveni ugalj, drvnu celulozu, karton, kao i drveni nameštaj i delove nameštaja.

Međutim, prema ruskom šumskom regulatoru - Roslesinforg - ta zemlja je mogla da nastavi da prodaje drvne proizvode u EU preko trećih zemalja.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>