• 2

Putin potpisao važan zakon: Gasprom će morati da plati skoro 30 miliona dolara

Očekuje se da će ovo osigurati stabilnost budžetske potrošnje i minimizirati uticaj nestabilnosti prihoda od nafte i gasa na ekonomiju

  • 2
Russia Putin

Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik, Vladimir Putin, potpisao je u ponedeljak zakon kojim će se povećati porezi na energetsku industriju u zemlji, u periodu 2023-2025.

Ruske kompanije za naftu i gas prijavile su rekordan profit ove godine, uprkos sankcijama. Porez na dobit za izvoznike tečnog prirodnog gasa (liquefied natural gas - LNG) povećan je na 34%.

Veći namet se odnosi na proizvođače LNG-a koji su izvezli najmanje jednu pošiljku do kraja 2022. Prema dokumentu, energetski gigant Gasprom će dugovati državnom budžetu dodatnih 1,8 biliona rubalja (29,6 milijardi dolara) u periodu od 2023. do 2025. godine.

Pored toga, zakon predviđa prilagođavanje u obračunu otpremnine na prirodni gas od 1. januara 2023. godine i privremeno povećanje stope poreza na vađenje minerala za 380 rubalja po toni uglja.

Očekuje se da će poreske promene "uvesti" dodatnih 3 triliona rubalja (50 milijardi dolara) u državnu kasu u naredne dve godine. Putin je takođe odobrio novo pravilo koje će postaviti ograničenje prihoda od nafte i gasa, koji se mogu dodeliti za finansiranje budžetskih rashoda - na 8 biliona rubalja (131 milijardu dolara) godišnje u periodu 2023-2025.

Počevši od 2026. godine, cifra će se indeksirati za 4% godišnje. Očekuje se da će ovo osigurati stabilnost budžetske potrošnje i minimizirati uticaj nestabilnosti prihoda od nafte i gasa na ekonomiju.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa mi 100 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    22. novembar 2022 | 12:18

    Koliko su samo izvukli nase nafte za dzabe po Vojvodini i nama tu istu prodali po svetskoj ceni je rudnu rentu gotovo i ne placaju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>