• 0

Haos u najvećoj svetskoj fabrici ajfona: Radnici besni, neki se žale i da su pretučeni

Fabrika u Džengdžouu zapošljava više od 200.000 ljudi

  • 0
foxconn

Foto: AFPTV TEAMS / AFP / Profimedia

Najveći dobavljač kompanije Epl, Fokskon, izvinio se danas zbog tehničke greške u sistemu isplate zaposlenima, dan nakon što je svetsku fabriku za proizvodnju ajfon uređaja u Kini pogodio protest radnika.

Kako prenosi BBC, nekoliko stotina radnika je demonstriralo kroz vodeću fabriku ajfona u kineskom gradu Džengdžou, žaleći se na kovid restrikcije i neisplaćene zaostale zarade.

Britanski javni servis je naveo i da su ljudi, koji su uživo prenosili proteste preko interneta, tvrdili da su radnike pretukli policajci. Jedan zaposleni u Fokskonu rekao je za BBC da je "od tada situacija rešena".

Kineska kompanija, osnovana 1974, saopštila je da je došlo do "tehničke greške tokom procesa prijema novih članova", dodajući da su plate novozaposlenih iste kao što je bilo oglašeno.

Jedan radnik kaže da je nakon protesta dobio 8.000 juana, odnosno 1.120 dolara i da je trebalo da primi još 2.000 juana. Istakao je da nakon toga nije bilo više protesta i da on i njegove kolege mogu da se vrate u fabriku.

foxconn

Foto: AFPTV TEAMS / AFP / Profimedia

Fabrika u Džengdžouu zapošljava više od 200.000 ljudi, a u njoj se prave najnoviji telefoni, uključujući i Ajfon 14 pro i Ajfon pro maks.

Video: Gruner otvara novi pogon u Vlasotincu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>