• 0

Da li će Dubai "ukrasti šou" Kataru? Superjahte, avioni, unikatni hotel i fan zone samo su deo ponude

Na samo sat vremena vožnje od Katara, Dubai je poznata destinacija za globalne putnike

  • 0
Moon Dubai Dubaji Mesec

Foto: Moon World Resorts Inc./MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Katar nije jedina zemlja koja je doživela ogroman procvat turizma zahvaljujući Svetskom prvenstvu 2022, čiji je domaćin.

Susedni Ujedinjeni Arapski Emirati takođe će imati koristi od talasa turista, sa svojom "blistavom komercijalnom prestonicom", a to je Dubai.

Kako se procenjuje, Dubai će posetiti oko milion "dodatnih" posetilaca tokom trajanja ovog fudbalskog prvenstva, odnosno do 18. decembra.

Pol Grifits, izvršni direktor aerodroma u Dubaiju, u avgustu je nazvao Dubai "glavnom kapijom" za Svetsko prvenstvo i predvideo da će najveći i najgušće naseljeni grad UAE posetiti čak veći broj turista nego Katar.

Dubai je svakako liberalniji i izgrađeniji od Katara, a dodatno promoviše ekstravagantne turističke atrakcije koje sada već uživaju posebnu reputaciju, piše CNBC.

Poznat je i po vrhunskim i neobičnim iskustvima koje pruža - poput zatvorenog kompleksa skijaških staza u pustinji, najdubljeg veštačkog bazena na svetu, najviše zgrade na svetu i najvećeg panoramskog točka.

Jednom rečju, Dubai je "mamac" za bogataše.

A sada obiluje i dodatnim iskustvima, vezanim za tematiku Svetskog prvenstva, istovremeno koristeći činjenicu da se Katar, mala zemlja od 3 miliona ljudi, "muči" da primi toliki broj turista, te da će mnogi od njih odlučiti da prenoće u Dubaiju umesto u Kataru.

Očas posla do Dubaija

To omogućavaju i letovi koje na dan utakmica organizuju kompanije "Qatar Airlines" i "FlyDubai", niskobudžetni prevoznik sa sedištem u Dubaiju. Putnici, dakle, mogu da rezervišu povratne letove istog dana iz Dubaija ili obližnjeg Omana, kako bi prisustvovali utakmici u Kataru, i vratili se nazad za manje od 24 sata.

- Na samo sat vremena vožnje od Katara, Dubai je poznata destinacija za globalne putnike - rekao je za CNBC Taufiq Rahim, naučni saradnik u Mohammed bin Rashid School of Government.

Katar Doha

Foto: Telegraf.rs

Kako kaže, turistička infrastruktura Dubaija i njegovi jednostavni uslovi za ulazak, čine ga pogodnom bazom za navijače na Svetskom prvenstvu.

Očekivalo se da će Katar, do početka novembra, obezbediti 45.000 hotelskih soba, dok Dubai kao grad ima više od 140.000 hotelskih soba.

Oko više emirata su postavljene i 43 fan zone za gledanje utakmica, a neke od najvećih – poput BudX fan zone u Dubai Harboru – dovoljno su velike da ugoste 10.000 navijača dnevno.

Postoji čak i hotel sa fudbalskom tematikom na veštački izgrađenom arhipelagu Palm u Dubaiju, gde najposvećeniji navijači mogu da borave dok ih prevoze na dnevne utakmice - do i iz Dohe.

Iskustvo vredno 20.000 dolara za noć

Prihod Dubaija neće dolaziti samo od boravka u hotelima i restoranima. Posetioci emirata mogu da iznajme superjahte koje koštaju desetine hiljada dolara po noći, kako bi gledali utakmice dok plove kroz Persijski zaliv.

Xclusive Yachts, najveća privatna kompanija za čarter jahte u UAE, nudi svoje najraskošnije iskustvo na moru po ceni od 20.000 dolara za noć, na superjahti sa tri palube, zajedno sa skideck-om, barom na brodu, skilounge-om, pet kabina i šefom kuhinje sa Mišlenovom zvezdom, koji služi gurmanske obroke.

- Očekujemo više od 300% [porast] u rezervacijama jahti u novembru i decembru, uglavnom zbog posetilaca usled Svetskog prvenstva u fudbalu i Katara, koji takođe traže slobodne aktivnosti u Dubaiju - rekao je izvršni direktor ove kompanije, Amit Patel za Doha News u oktobru.

Osim toga, povećava se broj letova, kao i potražnja za privatnim avionima. Privatne čarter kompanije vide bum, pri čemu je Jetex ponudio dva paketa: kompletnu uslugu privatnog aviona po ceni od 240.000 dirhama (65.340 dolara) za do 10 putnika , ili pojedinačna sedišta po ceni od 29.000 dirhama (7.895 dolara).

Vreme leta između Dubaija i Dohe je otprilike sat vremena. Kompanija je čak opremila svoj VIP terminal na aerodromu DWC, kao zonu za navijače Svetskog prvenstva, sa terenom za mali fudbal i drugim tematskim zanimljivostima.

Uprkos visokim cenama, potražnja za privatnim letovima znatno je veća nego u ovo doba prošle godine, piše dalje CNBC.

Video: Snimili smo dve super jahte u Nici, evo kome pripadaju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>