• 0

Otvoren javni konkurs za treći ciklus Raising Starts: Obezbeđeno 20.000 švajcarskih franaka

Kroz prva dva poziva 36 novoosnovanih startapa dobilo je stručnu i finansijsku podršku za ubrzan rast i razvoj

  • 0
Raising Starts Foto: NTP

"Da li možete da zamislite sebe u toj ulozi? Šta ćete sa tim? Kome to treba? Ko će to kupiti? Kako da razumete potrebe tržišta, kako da prilagodite? Kako voditi firmu? Gde uopšte naći finansije? Šta je to što sve treba da znate? E zato Raising Starts program", istakla je direktorka Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, Gordana Danilović Grković povodom raspisivanja trećeg po redu javnog konkursa za pomenuti program.

- Svaki park je uspešan onoliko, koliko su uspešne njegove kompanije, onoliko koliko se brzo te inovacije razvijaju - dodaje Grkovićeva, koja je izrazila zahvalnost švajcarskoj vladi što je pre četiri godine to razumela i podsetila da se program sprovodi u još dva naučno-tehnološka parka, u Čačku i Nišu.

Kroz prva dva poziva, o kojima je i Telegraf Biznis pisao, 36 novoosnovanih startapa dobilo je stručnu i finansijsku podršku za ubrzan rast i razvoj.

Podsetimo, Raising Starts je prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga obezbeđuje stručnu, mentorsku i finansijsku podršku za ubrzan razvoj i globalni rast.

U odnosu na prethodna dva ciklusa, u trećem, je obezbeđeno 5.000 švajcarskih franaka više, odnosno 20.000 CHF za mlade inovatore.

Program je kreiran kroz projekat "Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova" kojim Vlada Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji.

- Kroz prva dva poziva na programu Raising Starts 80 startap timova i kompanija prošlo je kroz veoma specifične poslovne obuke vrhunskih stručnjaka, i podržano je osnivanje 36 novih startap kompanija u Beogradu, Nišu i Čačku koje su dobile finansijsku i mentorsku podršku u svom ubrzanom razvoju. Još je značajniji podatak da je više od jedne trećine ovih kompanija u prvim mesecima svog poslovanja dobilo dodatna sredstva za nastavak svog inovativnog razvoja, što pokazuje da program daje odlične rezultate i da je popunio prazninu u finansiranju startapa u ranoj fazi – istakao je Derek George, zamenik direktora Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

Prisutnima se obratila i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović.

- Ovde se danas dešava sjajna stvar za našu zemlju, jer samo kroz transfer znanja, tehnologije i razvoj inovacija možemo da utičemo na tehnološki razvoj čitavog društva. U tome je bitna uloga startapa, koji izazove sa kojima se suočavamo u svim oblastima svojim inovativnim pristupom i preduzetničkim duhom pretvaraju u konkretne proizvode i procese. Za ovo je potrebna velika hrabrost, i svesni smo da je taj proces dugotrajan, naporan i rizičan, zbog čega je važna uloga naučno-tehnoloških parkova koji su prvo mesto podrške i ovaj pre seed akcelerator je još jedna prilika da se pomogne startapima – rekla je ministarka dr Jelena Begović, dodajući da će ministarstvo raditi na daljem jačanju podrške i kreiranju ekosistema da bi se podržao razvoj startapa i povećala šansa za njihov uspeh.

Koji su uslovi za prijavu?

Pravo na prijavu za konkurs imaju startap timovi od najmanje 2 člana i inovativne kompanije osnovane ne duže od dve godine do datuma objavljivanja Javnog poziva.

Prijave su otvorene do 28. decembra u podne, na zvaničnoj stranici programa. Informativni dani do kraja konkursa su utorkom u 14 časova.

U skladu sa svojim specifičnim potrebama, svaki od startapa dobija svog biznis i tehnološkog mentora (lokalni i međunarodni eksperti, startapi i investitori) sa kojima rade kroz 1-1 mentorske sesije.

Uz obuke i mentorstvo, startapi dobijaju i posebnu podršku u oblasti prava intelektualne svojine, a biće im omogućen i pristup savremenim inovacionim laboratorijama, mentorima, investitorima i drugim startap osnivačima u mreži naučno-tehnoloških parkova, što im otvara nova vrata i mogućnosti i nakon završetka programa.

raising starts, startap, naučno tehnološki park Foto: Telegraf.rs

Primeri uspešnih startapa

Prisutnima su se obratili i osnivači uspešnih startapa koji su prošli kroz program Raising Starts. Na primer, BrushGalaxy, platforma na kojoj korisnici mogu kupiti digitalne četkice za softver za crtanje Procreate, u poslednjih šest meseci beleži prosečan mesečni rast od čak 47%, a nedavno su podigli novu rundu investicije od 72.000 evra što će im omogućiti da dalje ubrzaju svoj rast.

- Bitno je da ne ulaziš u preduzetništvo zbog slave i para, već iz ljubavi. Što se tiče ideje, najbolje je da rešiš problem koji ti imaš - ističe osnivač startapa Miodrag Nenadović dodajući da 80 odsto njihovih kupaca dolazi iz Amerike.

Upravo, proširenje na globalno tržište jedan je od preduslova za uspeh startapa, koji je prepoznao i Petar Pejić ispred startapa Beehold.

- Ako praviš startap bez globalnih ambicija nema smisla - ističe Pejić čiji je prototip "digitalnog pčelarovog asistenta" testiran i u Keniji.

Inače, Beehold razvija hardverski i softverski sistem za nadziranje pčela bez odlaska u pčelinjak, u bilo koje vreme i bez obzira na vremenske uslove.

Digitalni pčelarov asistent zasnovan na veštačkoj inteligenciji pruža pčelarima sveobuhvatne informacije o stanju u košnici, na vreme ih upozorava na moguće probleme i daje preporuke kako da ih reše.

Kompanija Farmbot razvija Soter Rover, robotsku platformu na daljinsko upravljanje sa GPS navigacijom, namenjenu poljoprivrednicima, a posebno vinogradarima i voćarima suočenim sa nedostatkom radne snage i adekvatne mehanizacije za rad na strmim terenima.

Iza ovog startapa stoji Nikola Lukičić, koji je pre ovog prototipa imao još šest "neuspešnih" biznis ideja.

- Volimo da kažemo da je neuspeh loša greška, ali jako korisna stvar i samo je bitno ne napraviti istu svaki sledeći put - pojašnjava Lukičić dajući savet svim budućim inovatorima:

- Pre svega mislim da je za poslovnu ideju jako važno istraživanje tržišta, da vide koje su ciljne grupe, da porazgovaraju sa ciljnim grupama, o njihovim potrebama da bi dobili validaciju da li su upravu ili nisu, da menjaju nastup na tržište i samo hrabro.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>