• 0

Srpska kompanija među najbrže rastućim u Evropi: Nalazi se u prvih 10

Kompanija je zabeležila četvorogodišnji rast prihoda od 3627 odsto u periodu od 2018. do 2021. godine

  • 0
Dizajn kuće arhitektura biznis Srbija

Foto: Shutterstock, Pixabay

Srpska kompanija za izradu softverskih rešenja za domaće i inostrane klijente, Factory World Wide, zauzela je 6. mesto na ovogodišnjoj Deloitte-ovoj rang listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi (CE Technology Fast 50).

Kako navode iz konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte, kompanija je zabeležila četvorogodišnji rast prihoda od 3627 odsto u periodu od 2018. do 2021. godine.

U kategoriji "Kompanije u usponu", internacionalna kompanija sa razvojnim centrom u Srbiji – Bloxico Software Solutions, koja se bavi outsourcing-om i konsultovanjem u sferi blockchain industrije, kreiranjem in-house rešenja kao i blockchain proizvoda za svoje klijente, zauzela je 9. mesto ostvarivši trogodišnji rast prihoda od 1152 odsto (2019-2021.).

- Čast nam je što smo nosioci ove nagrade. Kao domaća firma sa stranim ulaganjima, Bloxico od 2018. niže uspehe u kreiranju proizvoda i pružanju usluga koji se oslanjaju na inovativnu tehnologiju. Verujemo u pouzdan poslovni ekosistem koji smanjuje rizik, povećava poverenje, i gradi i neguje prave poslovne vrednosti sa našim klijentima. Dobijanje ove nagrade nam je potvrda da je put kojim idemo, a to je - jednostavnost, odgovornost i korektnost u poslovanju, zaista pristup koji daje rezultate - istakao je direktor kompanije Nenad Tanasković.

- Sa ekspertima koji nose višedecenijsko iskustvo i vrednostima koje nas okupljaju, nastojimo da održimo kvalitet našeg tima i razvojnog centra u Srbiji. Delujemo u oblasti primene blockchain tehnologije u sferi finansijskog, bankovnog i energetskog sektora, uključujući i zelenu energiju, uz praćenje tržišta i konstantno učenje. U Bloxico-u volimo da kažemo da se radujemo izazovima jer za sve postoji rešenje ukoliko ste voljni da ga nađete. Među našim saradnicima imamo upravo to - motivisan i stručan tim ljudi koji svoju ekspertizu i želju za stvaranjem pretvaraju u dela iz dana u dan. U budućnosti ćemo, kao i do sada, težiti inovacijama i tragati za novim rešenjima upotrebe tehnologije za postizanje sve boljih ciljeva: korišćenje blockchain-a na revolucionarni način, kao i način poboljšanja i unapređenja postojećih rešenja koja pojedinicu i kompanijama unapređuju poslovno delovanje - dodaje.

Takođe, u kategoriji "Zvezde pozitivnog uticaja" (Impact Stars) koja prepoznaje kompanije koje svojim proizvodom ili uslugom imaju pozitivan uticaj na jedan od sledećih segmenata: društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, okolinu i različitost, prepoznate su tri kompanije iz Srbije koje imaju jasnu etičku dimenziju u srcu svog poslovnog modela: Factory World Wide, Foxy Voxel i Joberty Technologies.

- Čast mi je što je Deloitte Central Europe prepoznao Factory kao perspektivnu kompaniju stavivši nas na listu 50 brzo rastućih kompanija u Centralnoj Evropi, kao i rangiranjem u kategoriji “Impact stars”. Oduvek smo verovali da će beskopromisan kvalitet koji pružamo svojim klijentima biti prepoznat. Prvih nekoliko godina razvijali smo posao u Sjedinjenim Državama, a poslednje 3 godine smo strogo fokusirani na razvoj poslovanja u Srbiji - istakao je Nikola Vučinić, vlasnik kompanije, dodajući da sa preko 80 zaposlenih u Beogradu i skoro 20 aktuelnih projekata, streme ka istim ciljevima.

- Ne planiramo da se ovde zaustavimo, već smo u procesu akvizicije velike kompanije koja je 10 puta brojnija od nas. Sledeći korak za Factory je širenje na evropsko tržište. Ipak, iznad svega kvalitet naših proizvoda, kao i zadovoljstvo i napredovanje zaposlenih ostaju naši prioritet.

Lider CE Technology Fast 50 programa u Srbiji, Pavle Kutlešić, impresioniran je kvalitetom ovogodišnjih učesnika.

- Gde god da pogledate na rang listi, postoje kompanije sa softverskim rešenjima koja predstavljaju proboje na tržištu, fintech firme koje razbijaju ustanovljene kalupe, firme koje postavljaju trendove u oblasti hardvera, pionire u oblasti zdravstva i nauke o životu i lidere u oblasti medija i industrije zabave. Posebno me raduje što su na ovogodišnjoj rang listi i dve briljantne mlade kompanije iz Srbije među njima, i sa velikim interesovanjem ću pratiti njihov dalji rast i razvoj. Poznajući inovativnost i preduzetnički duh naših kompanija, uveren sam da će svake naredne godine biti sve više kompanija iz Srbije na ovoj rang listi - ističe Kutlešić.

biznis, sastanak

Foto: Pixabay

Češka ostaje na vrhu

Poljska je imala najviše učesnika u ovogodišnjoj listi Najbržih 50 sa 17 firmi, a sledi je Češka Republika sa 13. Zastupljeno još sedam zemalja: Hrvatska (8), Slovačka (4), Mađarska (3), Bugarska (2) i po 1 iz Litvanije, Rumunije i Srbije.

Softverske kompanije i dalje dominiraju rang listom, sa 33 učesnika, a slede fintech firme (6), hardverske kompanije (5), firme iz oblasti medija i zabave (4) i firme iz oblasti zdravstva i nauke o životu (2). Uprkos dominaciji softverskih kompanija, nijedna od njih ne zauzima prva tri mesta. Fintech kompanije zauzele su prvo (FTMO) i drugo (PayPo), a treće mesto zauzela je firma iz oblasti zdravstva (Multiplex DX).

Već drugu godinu za redom, pobednik takmičenja 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi je firma FTMO iz Češke Republike. FTMO je izradila i vodi jedinstvenu platformu za edukaciju trgovaca na finansijskim tržištima, koja ih uči odgovarajućim tehnikama upravljanja rizicima i motiviše da budu disciplinovani u svom poslovanju.

Pošto je doslovno izmislila taj sektor 2015. godine, firma FTMO danas ima oko 60 konkurenata i ostaje neprikosnoveni tržišni lider. Cilj kompanije je da proširi svoju ponudu stvaranjem velike tehnološke holding kompanije i omogućavanjem klijentima da investiraju u raznovrsna sredstava.

Na čelu kompanija na listi Kompanije u usponu za one koje su premlade da učestvuju u programu Najbržih 50 nalazi se DIANA Biotechnologies. DIANA (akronim od DNA-linked Inhibitor ANtibody Assay), vodeća veoma inovativna češka biotehnološka kompanija koja razvija proizvode zasnovane na najsavremenijim istraživanjima u oblastima kao što su molekularna dijagnostika i otkrivanje novih lekova.

Tokom pandemije razvila je jedan od najinovativnijih testova na svetu na COVID-19 i postala najveći češki proizvođač PCR testova. Danas, sa blizu 100 zaposlenih, ima kapacitet i ambiciju da realizuje ambiciozne dugoročne projekte na globalnom nivou.

Na prvom mestu u novoj kategoriji Centralnoevropska tehnološka raketa je firma Autenti iz Poljske.

Kompanija Autenti je napravila i plasirala na tržište rešenje koje omogućava svakom preduzetniku da potpiše pravno obavezujuće dokumente na internetu – bezbedno, u samo jednom kliku, 24 sata svakog dana u nedelji, kod kuće, na poslu ili u hodu.

Njihova platforma na jedinstven način kombinuje elektronski potpis i inovativnu tehnologiju u okviru zakonskog okvira zasnovanog na evropskim i nacionalnim propisima. Danas, pošto je kompanija spremna da ubrza svoju međunarodnu ekspanziju, platforma Autenti je već omogućila e-potpis na više od 4,5 miliona dokumenata.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>