• 8

Fabrika nameštaja preko noći otpustila 2.700 radnika: Poruka o otkazu stigla dok su spavali

Do otpuštanja je došlo pošto su ekonomski stručnjaci predvideli da će recesija nastupiti 2023. godine

  • 8
Fabrika nameštaja radnik radnici stolar stolari drvo i Todd Evans

Foto-montaža: Shutterstock, Linkedin

Kompanija sa sedištem u Misisipiju, koja je postala jedna od najvećih fabrika nameštaja u zemlji, otpustila je skoro celokupnu radnu snagu putem e-pošte i SMS poruka, dva dana pre Dana zahvalnosti.

Otprilike 2.700 radnika, od kojih većina živi na severoistoku Misisipija, a ostali u Severnoj Karolini i Kaliforniji, izgubilo je posao u ranim jutarnjim satima u utorak.

Saopštenje o otakzima koje je stiglo, napravljeno je doslovce preko noći, dok su mnogi spavali, piše Daily Mail.

Ubrzo nakon saopštenja, policajci u Misisipiju uhapsili su i jednog vozača koji je bio na potrenici, optužen da je pokušao da ukrade nameštaj iz svog kamiona.

On nije identifikovan, a nikakvi detalji nisu saopšteni.

Kompanija "United Furniture Industries" poslala je dopis putem e-pošte i SMS-a radnicima, u ponedeljak kasno uveče, u kojima ih obaveštava da se ne javljaju u svoje smene u utorak.

Do otpuštanja je došlo pošto su ekonomski stručnjaci predvideli da će recesija nastupiti 2023. godine.

U dopisu se navodi da su otpuštanja izvršena "po uputstvu upravnog odbora", gde stoji:

"Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je kompanija zbog nepredviđenih poslovnih okolnosti bila prinuđena da donese tešku odluku o prestanku radnog odnosa svim svojim zaposlenima, što stupa na snagu odmah, 21. novembra", stoji navodno u poruci.

U poruci se ne navode konkretni detalji o tome šta je dovelo do otpuštanja, već se samo pominje kao "teška i neočekivana situacija".

Postoje navodi da je ova firma otpustila i svog izvršnog direktora, zamenivši ga sadašnjim izvršnim direktorom Todom Evansom.

Evans je bio bivši predsednik "Standard Furniture", kompanije iz Alabame.

Takođe, u poruci se obaveštavaju radnici da se "očekuje da će otpuštanje iz kompanije biti trajno i da će sve beneficije biti odmah prekinute bez obezbeđivanja COBRA-e", pozivajući se na savezni zakon koji ljudima koji izgube posao daje mogućnost da zadrže svoje zdravstveno osiguranje koje plaća poslodavac.

Neki zaposleni su čvrsto spavali kada su im poruke stigle u prijemno sanduče. Drugi nikada nisu videli imejlove pre nego što su krenuli na posao.

Jedna bivša radnica, Torija Nil, podnela je tužbu protiv svog bivšeg poslodavca rekavši da je naglo otpuštanje prekršilo savezni ,jer radnici nisu dobili obaveštenje od 60 dana pre nego što je kompanija prestala sa radom.

Nil je radila za ovu firmu više od osam godina. Ona optužuje svoje bivše poslodavce da krše Zakon o prilagođavanju i prekvalifikaciji radnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    26. novembar 2022 | 20:50

    Amerika je to brale ...fik I gotovo

  • Novi Sad

    26. novembar 2022 | 21:56

    Nije to samo tako u Americi, tako je i kod nas. U Dormeu pre nekoliko godina, radnici koji su imali resenje za stalno, su na telefon dobijali poruke o otkazu. Strasno.

  • miki

    27. novembar 2022 | 00:33

    najobičniji robovlasnički sistem koji su i nama namenuli

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>