• 1

SAD dozvolile kompaniji Ševron da nastavi da ispumpava naftu u Venecueli

Licenca važi šest meseci i SAD je mogu opozvati u bilo kom trenutku

  • 1
Chevron kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

SAD su dale Ševronu ograničeno ovlašćenje da nastavi ispumpavanje nafte iz Venecuele. Ova odluka pala je nakon što je u subotu objavljeno da su venecuelanska vlada i opoziciona grupa postigle sporazum o humanitarnoj pomoći i da će nastaviti pregovore za rešenje hronične ekonomske i političke krize u zemlji.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije opisao je subotnje najave kao "važne korake u pravom smeru", ali je napomenuo da ima još mnogo toga da se uradi dok obe strane rade na trajnijem rešenju tekuće krize, javlja CNN.

Zvaničnik je takođe istakao ograničenu prirodu licence, rekavši da ne očekuju da će to imati opipljiv uticaj na međunarodne cene nafte i da je taj potez namenjen kao podsticaj za pregovore, a ne reakcija na visoke svetske cene nafte.

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija izdala je u subotu opštu licencu Venecuele, koja ovlašćuje Ševron  da "nastavi ograničene radnje vađenja prirodnih resursa u Venecueli", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Licenca važi šest meseci i SAD je mogu opozvati u bilo kom trenutku. Pored toga, svaki zarađeni profit će ići na otplatu duga Ševronu, a ne Madurovom režimu, rekao je visoki zvaničnik, i navodi da će američka vlada nastaviti da zahteva značajne izveštaje Ševronao svojim finansijskim operacijama.

Generalni direktor kompanije Ševron Majk Virt rekao je za Blumberg TV, ranije ove godine, da će, ako dođe do odmrzavanja, biti potrebni meseci i godine da se obnove njihova naftna polja u zemlji.

Ako venecuelanski režim nastavi da preduzima konkretne korake ka postizanju pregovaračkog rešenja, onda je moguće buduće ciljano ublažavanje sankcija, rekao je zvaničnik.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>