• 0
 ≫ 

Građani "nisu sami" u otplati kredita, usred krize: Izdašna pomoć španske vlade

 ≫ 

Građanima evrozone, pa tako i Španije, prete više rate kredita

  • 0
španija

Foto: shutterstock.com

Španska vlada je postigla načelni dogovor sa bankama o merama pomoći za više od milion domaćinstava - pogođenih otplatom hipotekarnih kredita, objavilo je Ministarstvo privrede.

Oko tri četvrtine građana Španije vlasnici su stambene nekretnine, a većina njih koristi hipotekarne kredite sa promenljivom kamatnom stopom. Međutim, onda kada je ECB počela da diže kamatne stope - krenuli su problemi.

Građanima evrozone, pa tako i Španije, prete više rate kredita.

Prema dogovoru, postignutom ove nedelje, banke će pogođenim porodicama sa primanjima do 25.200 evra - pomoći sa otplatom hipotekarnih kredita kroz dopunjeni kodeks dobrih praksi.

Ugrožena domaćinstva će moći da restrukturiraju hipotekarne kredite po nižoj kamatnoj stopi tokom petogodišnjeg grejs perioda, u skladu sa važećim dobrovoljnim kodeksom iz 2012. koji postaje obavezan nakon što ga zajmodavci prihvate.

Grejs period omogućava odlaganje plaćanja glavnice, bez naplate naknada za kašnjenje, kako bi domaćinstva mogla da ispune kriterijum redovnog podmirivanja obaveza i kako bi zadržala kredit.

Navodi se da ugrožene porodice, koje na otplatu hipotekarnog kredita troše više od polovine mesečnih primanja, ali ne ispunjavaju uslov iz dosadašnjeg kodeksa dobre prakse o 50-postotnom povećanju rate kredita, mogu iskoristiti mogućnost dvogodišnjeg grejsa.

Kuća, stan, nekretnina, kupovina, rentiranje, iznajmljivanje, dizanje kredita

Foto: Shutterstock

Vlada će dodatno primeniti novi kodeks dobre prakse za porodice srednje klase, koje prati status ugroženih domaćinstava, postavljajući nivo primanja za pomoć na 29.400 evra. Njima banke moraju da ponude mogućnost 12-mesečnog zamrzavanja otplate, nižu kamatnu stopu na odloženu glavnicu i duži rok povraćaja kredita, ukoliko im je rata porasla najmanje 20 posto i "uzima im" više od 30 procenata mesečnih primanja.

Ministarstvo privrede nije preciziralo koliko bi ove mere mogle koštati banke, niti koliki će iznos zajmodavci morati da stave na stranu, kako bi pokrili moguće gubitke.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>