• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koja "pravila aerodroma" vas najviše nerviraju? Jedno bitno bi moglo postati prošlost (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministri su obavili reviziju, a saopštenje trebalo da bude objavljeno pre Božića

  • 0
kofer Foto: shutterstock.com

Bezbednosna ograničenja na aerodromima, vezana za prenos tečnosti i laptopova u ručnom prtljagu, mogla bi da budu ukinuta u Velikoj Britaniji u roku od dve godine, a to sve zahvaljujući visokotehnološkim 3D skenerima.

Vlada razmatra uvođenje naprednijih skenera do sredine 2024. godine, rekao je izvor za BBC, iako konačna odluka tek treba da bude doneta.

Oprema, slična CT skenerima koji se koriste u bolnicama, pruža jasniju sliku sadržaja torbe. Prethodni "rok" za uvođenje ovog plana je propao zbog pandemije.

List Tajms je izvestio da su ministri obavili reviziju i da bi saopštenje trebalo da bude objavljeno pre Božića, u nadi da bi to moglo da smanji redove na aerodromima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Putnici koji nose tečnost u svom ručnom prtljagu trenutno su ograničeni na ambalaže do 100 ml, koje se moraju pokazati osoblju iz sektora obezbeđenja, a moraju se nalaziti u jednoj, providnoj plastičnoj kesi koja se može ponovo zatvoriti.

Takođe, ukupna težina kese ne sme preći jedan litar. Treba da ima sledeće dimenzije: 20x20 cm.

Ova ograničenja su u Britaniji na snazi od novembra 2006. godine, a njihovim uvođenjem je okončana zabrana unošenja tečnosti u avion, uvedena tri meseca ranije, kada je britanska policija saopštila da je zaustavila fatalnu situaciju: raznošenje čak 10 aviona, zbog eksploziva skrivenog u flašama sa pićem.

Sada, nova tehnologija omogućava osoblju da zumira sadržaj torbe i rotira slike radi pregleda. BBC dalje piše da su 3D skeneri testirani na londonskom aerodromu Hitrou, počevši od 2017. godine.

Aerodrom Pafos Kipar, cyprus paphos airport Foto: Shutterstock

Izvršni direktor ovog aerodroma, Džon Holand Kej, rekao je za Tajms: "Polako ih uvodimo. Upravo smo započeli proširenje bezbednosnog područja na Terminalu 3 koji će imati više CT skenera od Odeljenja za transport, i rok do sredine 2024. Do tada, tečnost se po starom mora nositi u adekvatnim kesama".

Inače, pomenuta tehnologija je već u upotrebi na nekim američkim aerodromima.

Svi svetski aerodromi imaju jasna pravila za putnike. Koja vam najviše smetaju?

Glasajte

Bivši britanski premijer, Boris Džonson, obećao je da će koristiti tehnologiju skeniranja kako bi ubrzao provere pre ukrcavanja i poboljšao bezbednost, dajući aerodromima u zemlji rok do kraja 2022. Ali, broj putnika je bio smanjen tokom pandemije, jer su na snazi bila ograničenja.

Najnoviji podaci Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (Iata) za septembar pokazuju da je nivo putničkog saobraćaja dostigao tek 73% nivoa od pre kovida. Možda su upravo ovakve situacije, gužve i redovi razlog za to.

Inače, između januara i juna ove godine, američke avio-kompanije su, barem privremeno, zagubile više od milion prtljaga putnika.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>