• 0

Vesić: Uskoro razgovaram sa kamiondžijama, radimo na ukidanju tranzitnih dozvola

Inicijativa je pokrenuta u kontaktima sa zvaničnicima Italije i Austrije, a ministar je najavio da će isti predlog uputiti i Nemačkoj

  • 0
U ovim sektorima su naši ljudi u Nemačkoj najzastupljeniji Foto: Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, rekao je danas kako je "cilj naše zemlje da nastavi sa procesom ukidanja tranzitnih dozvola, kako bi srpske kamiondžije mogle da rade slobodno, pre svega u zemljama EU".

On je istakao da je takav režim dozvola već ukinut bilateralno sa devet zemlja EU.

Vesić je objasnio da je sada sistem tranzitnih dozvola takav da onoliko dozvola koje Srbija izda pojedinačno drugim zemljama - isto toliko dozvola one daju našim vozačima kamiona, što je komplikovana birokratska procedura, jer za svaki odlazak u inostranstvo naši vozači moraju da dobiju novu dozvolu.

- U proteklom periodu smo sa devet zemalja EU ukinuli te dozvole, i tu imamo liberalan režim. Ja sam u prvih mesec dana pokrenuo inicijativu na sastanku sa predstavnicima Vlade Španije da ukinemo tranzitne dozvole, a o tome sam razgovarao i sa ministrom transporta Azerbejdžana prilikom nedavne posete predsednika te zemlje - rekao je Vesić za jednu domaću televiziju.

Inicijativa je pokrenuta u kontaktima sa zvaničnicima Italije i Austrije, a Vesić je najavio da će isti predlog uputiti i Nemačkoj.

Ministar je ukazao i da je na sastanku sa predstavnicima "Puteva Srbije" razgovarao o opremanju dve lokacije na auto-putu od Subotice do Niša, koje bi bile uređena odmorišta za vozače kamiona. Zbog takvih pogodnosti, kaže, strani vozači će češće koristiti naše auto-puteve.

- Ja ću naredne nedelje razgovarati sa vozačima kamiona, da vidimo šta država dodatno može da uradi da im olaška rad. Nije sve do nas, dogovori zavise i od drugih zemalja, ali na nama je da se borimo za naše vozače. Oni zapošljavaju veliki broj ljudi, prevoze robu - naglasio je Vesić i naveo da Srbija postaje sve važniji logistički centar.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>