• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hoće li inflacija pokoriti sezonu? Za bogataše ove zime "nema zime"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon dve pune pandemijske godine, turistički radnici u zimskim centrima nadali su se oporavku. Ali, onda je nastupila inflacija...

  • 2
Skijaš, skijanje Foto-ilustraciaja: Shutterstock

Svi oni koji zarađuju tokom sezone zimskih sportova, ove godine se pitaju hoće li potrošači, koji štede na svakom koraku kako bi smanjili efekte inflacije - veće od 10 odsto, nakon pune dve pandemijske godine sada opet žrtvovati odmor na snegu.

Prvi znaci ukazuju na to da će potrošači sa optimalnim prihodima ove godine vrlo verovatno preskočiti zimovanje i skijanje. Prema nekim ispitivanjima, čak dve trećine Nemaca štedi zbog inflacije i suzdržava se kada su u pitanju izdaci koji nisu neophodni, piše danas DW.

Za bogataše "nema zime"

Ono što za sada javljaju turoperateri, ukazuje na to da je broj rezervacija hotelskih soba u padu.

- Ukupno računamo s padom od 20 do 25 posto - kaže Tomas Gepert iz Udruženja bavarskih hotelijera i gastronoma.

Doduše, u periodu oko Božića i Nove godine, kapaciteti su dobro popunjeni. Ono što ostaje nepoznanica, jeste ostatak zime. Gepert se nada tzv. bukiranjem u "poslednjem minutu", odnosno kratkoročnim rezervacijama.

Izuzetak su, kaže, najskuplji aranžmani. Njihova prodaja nije pala, što znači da ni ove zime za one sa dubokim džepom "nema zime".

- Polazimo od toga da one dobrostojeće inflacija nije pogodila do te mere da bi menjali svoje navike što se tiče zimskog odmora - ističe ovaj stručnjak, a slične vesti dolaze iz Švajcarske. Tamo, naročito, luksuzni rizorti poput St. Moritza beleže dobru popunjenost kapaciteta.

- Prošla zima je bila dobra, a sve ukazuje na to da će i nastupajuća biti slična - navodi Jan Steiner iz Engadin St. Moritz Tourismus AG.

Da li planirate skijanje ove sezone?

Glasajte

Računi za energiju "gutaju" zaradu

U Tirolu su zasad zadovoljni brojem rezervacija, ali razmišljaju o tome kako da - uprkos višim cenama smeštaja (od 7 do 15 posto) - pokriju povišene troškove, posebno što se tiče energije, navodi dalje DW.

Prema rečima Karin Seiler iz firme Tirol Werbung iz Inzbruka, "promet će možda i biti dobar, ali će dobit zbog povećanih troškova biti osetno niža".

U austrijskim i bavarskim ski centrima već su pripremili mere štednje kako bi smanjili enormno uvećane račune za energiju ove godine, te su neki hoteli, recimo, rešili da smanje temperaturu vode u SPA centrima.

Planira se i ukidanje rada nekih ski liftova ili smanjenje frekvencije, u momentima kada je manje gostiju. Isto tako, u mnogim mestima neće biti noćnog skijanja pod reflektorima.

austrija, skijanje Foto: shutterstock.com

Ipak, jednog "žderača" energije ski centri nisu spremni da se odreknu, a to su topovi za veštački sneg.

Iz Udruženja skijaških centara Austrije poručuju: "To za nas nije luksuz već sredstvo rada". A ako ove godine planirate skijanje u Austriji, evo važnog obaveštenja: uoči ski sezone najavljeno je poskupljenje vinjeta, za 2,8 odsto.

S druge strane, sektor koji i ove zime očekuje stabilni prihod jesu proizvođači zimske sportske opreme koji su, za razliku od turističkih radnika, tokom pandemije profitirali jer su ljudi imali potrebu za rekreacijom na svežem vadzuhu.

"Sport na otvorenom je i dalje u trendu", poručuju iz Saveza nemačkih sportskih prodavnica.

Video: Počela da pobeđuje kada je ima 2 godine, sada ima 4 i skija kao profesionalac: Čudo od deteta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    27. novembar 2022 | 16:54

    Srecno vam suljanje ove zime na planinama.

  • Перагеније

    27. novembar 2022 | 20:16

    Кризу која би их оштетила не би ни покренули.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>