• 3

Le Mer: I Kina i Amerika gledaju svoje interese. Isto mora da čini i Evropa

"Kina favorizuje kinesku proizvodnju, Amerika favorizuje američku proizvodnju, pa je vreme da Evropa favorizuje evropsku proizvodnju", rekao je Francuz

  • 3
bruno le mer

Bruno Le Mer / Foto: acques Witt / Sipa Press / Profimedia

- Francuska bi, možda, mogla da pokuša da pregovara o nekim izuzećima od carina i ograničenja nametnutih američkim Zakonom o smanjenju inflacije, ali Evropa mora da deluje kako bi zaštitila svoje ekonomske interese - izjavio je danas francuski ministar finansija, Bruno Le Mer.

On će sledeće sedmice, zajedno sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, boraviti u državnoj poseti SAD, preneo je Rojters.

Evropljani navode da bi ogroman paket subvencija za zaštitu američkih proizvođača - Zakonom o smanjenju inflacije - mogao da "zada smrtonosni udarac" njihovim industrijama, koje su već poljuljane zbog visokih cena energenata.

- Francuska može tražiti izuzeće od nekih obaveza i ograničenja koje nameće američka administracija. Ali, pravo pitanje koje sebi moramo da postavimo jeste kakva je globalizacija pred nama? - rekao je Le Mer za televiziju Frans 3.

Prema njegovim rečima, "Kina favorizuje kinesku proizvodnju, Amerika favorizuje američku proizvodnju, pa je vreme da Evropa favorizuje evropsku proizvodnju".

- Sve evropske države moraju da shvate da danas, suočeni sa ovim američkim odlukama, moramo naučiti da bolje štitimo i branimo naše ekonomske interese - istakao je Le Mer.

Podsećamo, države-članice Evropske unije su odlučno protiv Zakona o smanjenju inflacije, američkog predsednika Džozefa Bajdena, zbog straha da će on naneti štetu evropskim kompanijama i ekonomijama.

Početkom ovog meseca, ministri finansija iz 27-članog bloka raspravljali su o sveobuhvatnom američkom zakonu, koji su tamošnji zakonodavci odobrili u avgustu, a koji uključuje 369 milijardi dolara potrošnje u klimatske i energetske svrhe.

Video: Vučić dočekao lidere Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Краљево

    27. novembar 2022 | 15:47

    Ma ne breeee, to ti se samo cini. Da ste bilo pametni, niste trebali nikad da ih slusate.

  • Вук

    27. novembar 2022 | 16:20

    Ма неее, Европу не воде политичари, нема поштених лидера.

  • Перагеније

    27. novembar 2022 | 20:16

    "Evropa favorizuje evropsku proizvodnju" - АЛИ, Ђоле, пита се Бајџа...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>