• 0

Kroacija erlajns nabavlja šest putničkih Erbas aviona A220: "Početak novog perioda"

U planu je i najam dodatnih devet A220, što će podići ukupni broj letelica ovog tipa u floti avio-kompanije na 15

  • 0
Avion, poletanje, Airbus, Erbas Foto: Pixabay

Nacionalni avio-prevoznik Hrvatske, Kroacija erlajns (Croatia Airlines), nabavlja šest putničkih aviona A220-300.

Takođe, u planu je i najam dodatnih devet A220, što će podići ukupni broj letelica ovog tipa u floti avio-kompanije na 15. Tip putničkog aviona A220 zameniće letelice prethodne generacije u floti ove avio-kompanije, što će dovesti do snižavanja operativnih troškova kao i zaštite životne sredine uz poboljšanje konkurentnosti, a sve uz obezbeđivanje neuporedivog komfora za putnike.

- Današnje potpisivanje ugovora za kupovinu modernih Erbas aviona je veoma poseban momenat za sve nas u Kroaciji erlajns. On obeležava početak novog perioda u vazduhoplovstvu, novog perioda u životu Kroacije erlajns, novog perioda za naše putnike i novog perioda za hrvatski turizam i ekonomiju u celosti - istakao je Jasmin Bajić, direktor Kroacije erlajns.

Ispred kompanije Erbas, obratio se direktor komercijalnih i međunarodnih poslova, ističući zadovljstvo ostvarenom saradnjom.

- Ovaj putnički avion idealno se uklapa u potrebe Hrvatske u kontekstu vazduhoplovne industrije, pružajući operativnu fleksibilnost i efikasnost što dopušta avio-kompaniji da dostigne ambicije kako regionalne tako i međunarodne povezanosti bez kompromisa na bilo kom drugom aspektu, bilo da se radi o komforu putnika ili ceni koštanja ukupnog puta posmatrano po putničkom sedištu - istakao je Kristijan Šerer.

Putnički avion tipa A220 je nastao kao potpuno novi dizajn i jedina je letelica namenski projektovana za segment tržišta koji obuhvataju putnički avioni od 100 do 150 sedišta. Ova letelica u sebi obuhvata poslednja dostignuća i standarde kada je reč o aerodinamici, naprednim materijalima i motorima poslednje generacije (takozvani GTF – Geared Turbofan) koje proizvodi kompanija Pret end Vitni.

A220 emituje 50% manje spoljašnje buke, troši do 25% manje goriva i ugljen-dioksida (CO2) mereno po putničkom sedištu u poređenju sa putničkim aviona prethodne generacije. Ovaj avion takođe emituje oko 50% manje azotnih oksida (NOx) nego što zahtevaju standardi industrije.

Erbas i Kroacija erlajns imaju dugotrajno partnerstvo koje traje već 25 godina, od kada je ova avio-kompanija postala korisnik Erbasovih putničkih aviona. Danas, hrvatski nacionalni avio-prevoznik koristi sedam uskotrupnih Erbas aviona A320 familije (pet A319 i dva A320).

Video: Novi avion Er Srbije Mihajlo Pupin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>