• 1
 ≫ 

Poreska prevara teška preko 2 milijarde evra: Razotkrivena najveća pronevera u EU

 ≫ 

Među oštećenim zemljama nalazi se i Hrvatska, ali zasad nije poznato na koji je način Hrvatska zahvaćena ovom prevarom

  • 1
Hapšenje lisice, europol, evropol Foto: Pixabay, Wikipedia

Najveća evropska prevara sa PDV- om koja se temelji na prodaji popularne elektronske robe razotkrivena je u akciji koji je sprovela kancelarija evropskog javnog tužitelja u saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona u 14 država članica Europske unije.

Ova akcija provedena je u Belgiji, Kipru, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj, prenosi Indeks.hr.

- U okviru ove operacije EPPO-a već su provedene pretrage u Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Slovačkoj i Švedskoj 12. i 13. oktobra 2022. - objavili su.

- Svi prikupljeni podaci se analiziraju, a istraga o organiziranim kriminalnim skupinama koje stoje iza ove šeme se nastavlja. Procenjena šteta koja se istražuje u okviru operacije Admiral trenutno iznosi 2,2 milijarde evra - dodaje se u priopćenju.

Kako se navodi, među oštećenim zemljama nalazi se i Hrvatska, ali zasad nije poznato na koji je način Hrvatska zahvaćena ovom prevarom.

Kako je sve počelo

Kancelarija evropskog javnog tužitelja objavila je kako je cela akcija počela.

U aprilu 2021. portugalska porezna uprava u Koimbri istraživala je kompaniju koja prodaje mobilne telefone, tablete, slušalice i druge elektroničke uređaje, zbog sumnje na prevaru sa PDV-om. Kada je EPPO započeo s radom u junu 2021. godine, u skladu sa svojom zakonskom obvezom, portugalska tela prijavila su slučaj EPPO-u.

Evropski tužitelji, analitičari EPPO-a za finansijske prevare i predstavnici Evropola i nacionalnih tela za sprovođenje zakona postepeno su uspostavili veze između osumnjičene kompanije u Portugalu i blizu 9000 drugih pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba lociranih u različitim zemljama. Osamnaest meseci nakon prijema inicijalnog izveštaja, EPPO je sada razotkrio ono za što se veruje da je najveća prevara sa PDV-om ikad istražena u EU, kažu.

Kriminalne aktivnosti događale su se u 22 države članice učesnice EPPO-a, kao i u Mađarskoj, Irskoj, Švedskoj i Poljskoj, zajedno sa trećim zemljama uključujući Albaniju, Kinu, Mauricijus, Srbiju, Singapur, Švajcarsku, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Mihajlo

    29. novembar 2022 | 19:52

    Prevara sa vakcinama je teska bar 100 milijardi ali to se nece istrazivati...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>