• 0

Kada bi vodeće banke bile na intervjuu za posao: "Gde vidite svet za 5 godina?" Ovo je stav za 2023.

Stratezi Sitigrupe su kao razloge za tmurnu prognozu naveli kontinuirane izazove koje stvaraju pandemija kovida-19 i rat u Ukrajini

  • 0
Christmas snow globe Foto: Shutterstock.com

Američka Sitigrupa (Citigroup) je procenila da će globalni rast usporiti na nivo ispod 2,0 odsto sledeće godine.

Jedna od vodećih investicionih banaka se takvom prognozom pridružla sličnim projekcijama velikih finansijskih institucija kao što su Goldman Saks, Barkliz i J.P. Morgan.

Stratezi Sitigrupe su kao razloge za ovako tmurnu prognozu naveli kontinuirane izazove koje stvaraju pandemija kovida-19 i rat u Ukrajini, a koji su vinuli inflaciju na višedecenijske rekordne nivoe i podstakli agresivno pooštravanje monetarne politike, prenosi Rojters.

"Smatramo da će globalni rezultat verovatno biti pod pritiskom 'talasa' nacionalnih recesija tokom godine koja je pred nama", navode stratezi Sitija, predvođeni Nejtanom Šitsom.

Osim toga, investicioni div sa Volstrita očekuje da će se rast američke ekonomije u 2023. i više nego prepoloviti i da će iznositi 0,7 procenata u odnosu na raniju projekciju rasta od 1,9 posto.

Siti predviđa da će inflacija u SAD na godišnjem nivou biti 4,8 odsto sledeće godine, a da će referentna stopa Federalnih rezervi iznositi između 5,25 i 5,5 odsto. Što se drugih regiona tiče, ova banka ocenjuje da će Velika Britanija i evrozona pasti u recesiju do kraja ove godine, jer se obe ekonomije suočavaju sa velikim energetskim izazovima na strani ponude i potražnje i pooštravanjem monetarne i fiskalne politike.

Prema prognozi Sitija, bruto domaći proizvod Velike Britanije i evrozone će pasti u 2023. godini za 1,5 posto, odnosno 0,4 procenta, respektivno. Kad je reč o Kini, stratezi ove banke očekuju da će vlada ublažiti politiku nultog kovida, što će, po njihovom mišljenju, pokrenuti rast BDP-a na 5,6 posto iduće godine.

Istovremeno, za ekonomije u usponu predviđa se rast od 3,7 odsto, pri čemu će rast Indije iznositi 5,7 procenata, što je manje od prognoze iznete ranije ove godine o rastu od 6,7 odsto.

Na osnovu svih relevantnih prognoza, iznetih u proteklom periodu, jasno je da će se svet godinama oporavljati od aktuelnih društveno-političko-ekonomskih šokova.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>