• 2

Austrija dogovorila hitan plan za nestanak struje: Deliće se paketi hrane, bez ulaska u prodavnicu

Austrija važi za državu koja ima stabilno snabdevanje električnom energijom

  • 2
Supermarket, prodavnica, hrana, potrošačka korpa kupovina Foto: Shutterstock

Prodavci prehrambenih proizvoda u Austriji dogovorili su plan za hitne slučajeve kako bi obezbedili snabdevanje nacije hranom u slučaju nestanka struje prenosi thelocal.at.

Dogovor je propraćen jučerašnjim sastankom sa ministarkom energetike Leonor Gevesler i ministrom agrikulture Norbertom Toštingom.

- Kao sistemsko kritična infrastruktura, domaća maloprodaja hrane ima društvenu odgovornost da bude spremna za vanredne situacije i da bude u stanju da obezbedi osnovno snabdevanje stanovništva čak i u slučaju nestanka struje - navodi se u saopštenju.

Kako izgleda plan za hitne slučajeve?

Ukoliko se Austrija souči sa široko rasprostranjenim nestankom struje, sve radnje će se zatvoriti kako bi se zaštitile zalihe. Drugog dana, radnje će biti otvorene od 10 do 15 časova, ali će zaposleni davati kese sa svežom hranom ispred prodavnica i kupci neće moći da uđu unutra.

Kese će sadržati gotovu hranu, vodu, hleb produžene svežine i konzervisanu hranu. Proizvodi za bebe i higijenu biće dostupni na zahtev.

Ukoliko se nestanak struje produži i na treći dan, deliće se samo suva hrana. Dodatno, austrijska domaćinstva se savetuju da imaju zalihe za dve nedelje, kao i oko 100 evra u gotovini po članu porodice.

Koliko je sigurno snabdevanje Austrije energijom?

Austrija važi za državu koja ima stabilno snabdevanje električnom energijom, koja većinom dolazi od hidroelektrana i vetroelektrana.

U 2020. hidroenergija je činila 55 do 67 posto električne energije proizvedene u alpskoj zemlji. Vodeće elektroprivredne kompanije upravljaju sa oko 130 hidroelektrana, posebno koristeći prednost svog planinskog položaja.

Prema Ministarstvu za energetiku i klimu, energija vetra je činila 10 odsto, a solarna 4 odsto. Ukupno, oko 80 odsto električne energije u Austriji dolazi iz obnovljivih izvora.

Beč ima jedno od najsigurnijih snabdevanja širom sveta, prema nezavisnom regulatornom organu E-Control. Štaviše, trenutni podaci o sigurnosti snabdevanja pokazuju da je na Bečlije uticao nestanak struje samo na nešto manje od 18 minuta godišnje – što je poboljšanje u odnosu na 2021.

Prestonica je takođe opremljena "elektranama sa mogućnošću ponovnog pokretanja", koje mogu samostalno da se pokrenu bez spoljašnje pomoći, čime se obezbeđuje snabdevanje čak i ako u Evropi dođe do dugotrajnog nestanka struje.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegrag Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>