• 0

Realni rast BDP-a Srbije 1% u trećem kvartalu: Koliko iznosi stopa nezaposlenosti?

BDP je u periodu od jula do septembra opao za 0,7 procenata, u odnosu na drugo tromesečje

  • 0
finansije, taksa, porez, statistika, analiza, grafik, grfici, finansijki izveštaj, transakcije, prihodi rashodi

Foto: Shutterstock

Realni rast BDP Srbije u trećem kvartalu 2022. godine iznosio je 1,0 posto na godišnjem nivou, prema današnjoj proceni Republičkog zavoda za statistiku.

Prema desezoniranoj seriji podataka, BDP je u periodu jul-septembar opao za 0,7 procenata u odnosu na drugo tromesečje. Posmatrano po delatnostima, značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou od 5,1 odsto, zabeležen je u trećem kvartalu u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane.

Pored toga, visok rast bruto dodate vrednosti od 8,1 posto ostvaren je u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, te u sektoru informisanja i komunikacija, 8,1 procenat.

Značajan realni pad bruto dodate vrednosti registrovan je u sektoru građevinarstva - 12,4 odsto, sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva - 7,7 posto, i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, 3,6 posto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u trećem tromesečju je, u odnosu na isti period 2021. godine, realni rast zabeležen kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava, za 3,1 posto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,2 odsto, izvoza robe i usluga, 14,9 posto i uvoza robe i usluga, 7,8 procenata.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju države, za 4,5 posto, i bruto investicija u osnovna sredstva za 2,2 procenta.

Stopa nezaposlenosti 8,9 odsto

U Srbiji je u trećem kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti iznosila 8,9 odsto, sa 288.900 nezaposlenih, objavio je Republički zavod za statistiku.

U istom periodu stopa zaposlenosti je bila 50,8 odsto odnosno bilo je 2.942.000 zaposlenih. Navodi se da je tokom pretposlednjeg tromesečja 2022. u poređenju sa istim peridom 2021. godine došlo do povećanja formalne zaposlenosti radno aktivnog stanovništva za 36.700 i smanjenja neformalne zaposlenosti za 19.100 radnika.

Dominanatan rast zaposlenosti na međugodišnjem nivou bio je u kategoriji stanovništva od 45 godine, gde je broj zaposlenih povećan za 31.900 građana, saopštio je RZS.

Video: Vučić: MTU otvorio fabriku u Novoj Pazovi, veliki uspeh Srbije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari