• 1

Evrozona se blago oporavlja od inflacije: 3 zemlje najbolje prošle, Nemačka nije među njima

Smanjenju inflacije doprinelo je blago usporavanje cena energije i usluga

  • 1
Nemačka, energetika, energija, inflacija, Germany Energy Inflation Frankfurt Foto: Tanjug/AP

Inflacija u zoni evra je blago usporila u novembru, prema preliminarnim podacima od srede.

Potrošačke cene su u celom regionu od 19 članova već nekoliko meseci bile vinute u nebesa, a inflacija je porasla iznad granice od 10% prošlog meseca.

Međutim, prvi put u poslednjih godinu i po dana cene su pale, i to uliva tračak nade Evropskoj centralnoj banci (ECB) koja se bori s udarom potrošačkih cena na životni standard.

Prema današnjoj fleš proceni zavoda za statistiku EU, Evrostata, novembarska inflacija u evrozoni spustila se na 10 posto međugodišnje sa 10,6 procenata u oktobru, izveštava Blumberg.

Rast potrošačkih cena u 19-članom valutnom bloku je manji od prosečne procene ekonomista koje je anketirala njujorška agencija, a koji su predviđali stopu od 10,4 posto.

Smanjenju inflacije doprinelo je blago usporavanje cena energije i usluga, dok su cene hrane, alkoholnih pića i duvana ubrzale rast.

Rast cena energije je u novembru iznosio 34,9 posto na godišnjem nivou, u odnosu na 41,5 procenata u oktobru, a cene hrane, alkoholnih pića i duvana su porasle za 13,6 odsto sa oktobarskog nivoa od 13,1 posto.

Najviše godišnje stope inflacije među članicama evrozone u novembru beleže Letonija (21,7 odsto), zatim Litvanija i Estonija (po 21,4 procenta), a najniže Francuska sa 7,1 posto, Španija sa 7,3% i Malta koja beleži 7,4 odsto.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    30. novembar 2022 | 15:24

    Hahaaaaaha! Koji bre oporavak, pa ove zemlje bivšeg SSSR-a nemaju zajedno pet miliona stanovnika. To ga dođe kao nešto kod nas, izvezli smo deset traktora a predhodnih godina dva. Ili procentualno 500%. Bogami i oni su ekonomski tigrovi kao i mi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>