• 0

Mask poručio FED-u: "Odmah smanjite kamatne stope i sprečite tešku recesiju"

Ovo nije prvi put da Mask "upozorava" na predstojeću ekonomsku propast

  • 0
Elon Musk, Ilon Mask Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Početkom ovog meseca, Američke Federalne rezerve (FED) su, kao što se i očekivalo, povećale referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, i to četvrti put zaredom, na raspon od 3,75-4,0 posto, što je najviši nivo od 2008. godine.

Ipak, taj potez se baš i ne dopada najbogatijem čoveku sveta, a samim tim i najbogatijem Amerikancu.

Ilon Mask misli da dolazi recesija i brine ga da bi pokušaji Federalnih rezervi da smanje inflaciju mogli da je pogoršaju. Izvršni direktor Tesle i vlasnik Tvitera se oglasio danas na Tviteru, rekavši sledeće:

"Trend zabrinjava. FED mora da odmah snizi kamatne stope ili rizikuje da poveća verovatnoću ozbiljne recesije".

 

Ovo nije prvi put da Mask "upozorava" na predstojeću ekonomsku propast. U sličnoj razmeni poruka na Tviteru, 24. oktobra, procenio je da bi globalna recesija mogla da potraje "do proleća 2024. godine", premda je primetio podvukao da je to "samo nagađanje".

Ali, ne treba zanemariti činjenicu da je njegovo predviđanje došlo usred niza ekonomskih upozorenja drugih poslovnih rukovodilaca, uključujući Džefa Bezosa (Amazon), Džejmija Dajmona (JPMorgan) i Dejvida Solomona (Goldman Saks).

Čini se, ipak, da FED ulazi u kasnu fazu kampanje povećanja stope koja ima za cilj suzbijanje inflacije, a koja ostaje blizu svog najvišeg nivoa u više od 40 godina.

Video: Vučić dočekao lidere Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>