• 2

I u Srbiji u ovome vide šansu: Šta tačno predviđa odluka Nemačke o radnim dozvolama

Nemačka je "bila slepa na ovaj problem poslednjih godina", smatra ministar ekonomije

  • 2
Zastave Nemačke i Srbije

Foto: Nikola Tomić

Nemačka vlada donela je nova pravila za "uvoz" kvalifikovane radne snage iz inostranstva. Federalni kabinet je danas usvojio ključne tačke za novi zakon, navodi Orf.

Kabinet kancelara Olafa Šolca trebalo bi danas da odobri mere kojima bi se dozvolilo građanima koji dolaze iz zemalja van EU, a koji su potpisali ugovor sa nemačkom kompanijom, da počnu odmah da rade, prema navodima Blumberga. Njima bi se kasnije priznala profesionalna kvalifikacija.

Nacrt zakona predviđa da tražioci posla iz trećih zemalja "sa dobrim potencijalom" mogu da ostanu u Nemačkoj i traže posao. U ovu svrhu, "karta šansi" trebalo bi da bude uvedena po uzoru na kanadski sistem bodova.

Olakšica novog koncepta je i to da bi imigracija postala moguća onima koji dolaze iz treće zemlje, a koji imaju najmanje dve godine profesionalnog iskustva i najmanje dvogodišnju profesionalnu kvalifikaciju, a koju priznaje njihova matična država.

Vlada takođe želi da olakša mlađim imigrantima da studiraju u Nemačkoj ili se tu osposobljavaju za posao.

Ministar ekonomije Robert Habek predstaviće novu strategiju posle sastanka kabineta, zajedno sa ministrima unutrašnjih poslova, rada i obrazovanja.

- Ovo će biti najliberalniji imigrantski zakon u Evropi - rekao je Habek.

On je upozorio da se Nemačka ne suočava samo sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, već i sa radnicima uopšte. Kako je naveo, nacija je "bila slepa na ovaj problem poslednjih godina".

Vlada planira i izmene zakona kada je u pitanju dobijanje nemačkog državljanstva.

Video: Srbija ima punu podršku Nemačke na putu ka EU, ove godine konkretni koraci

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    30. novembar 2022 | 23:46

    Dam savet svima Koji BI zeleli da rade U Nemackoj ili so sada BILO kojoj ,,obecanoj " zemlJI Evrope ... BOLJE JE OSTATI U SRBIJI ZATO JE U NEMACKOJ POSEBNO MNOGO GORA EKONOMSKA SITUACIJA NEGO I U SAMOJ SRBIJI....ISKRENO GOVORIM !!!! Cene skacu Kao lude...Samo Ukrajinci profitiraju ....Srbija je zlato !!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>