• 2

Uniper tuži Gasprom: Zamena ruskih zaliha ih košta 11 milijardi evra

Reč je o količinama gasa koje su dogovorene sa Gaspromom, ali nisu isporučene, navodi se

  • 2
gas, cene gasa Foto: shutterstock.com

Najveći nemački uvoznik gasa Uniper saopštio je u sredu da traži milijarde evra odštete od ruskog Gasproma za neisporučeni prirodni gas i pokrenuo je arbitražni proces prenosi RT.

Prema kompaniji koja će uskoro biti nacionalizovana, zamena ruskih zaliha do sada ju je koštala oko 11,6 milijardi evra, a očekuje se da će ta cifra rasti do kraja 2024.

- Tražimo nadoknadu naše značajne finansijske štete u ovom postupku. Reč je o količinama gasa koje su dogovorene sa Gaspromom, ali nisu isporučene i za koje smo morali da nabavimo zamene po izuzetno visokim tržišnim cenama i još uvek moramo da radimo - rekao je izvršni direktor Unipera Klaus-Diter Maubah.

Gasprom je potvrdio da je Uniper pokrenuo arbitražni postupak, rekavši, međutim, da ne prepoznaje kršenje ugovora niti legitimnost navedenih zahteva za naknadu štete.

Rusija je prvobitno smanjenje isporuka pripisala održavanju turbina na gasovodu Severni tok 1, koje su prekinute zbog sankcija koje su uvele zapadne zemlje. Zatim je krajem septembra došlo do eksplozija na gasovodu, što je okarakterisano kao akt sabotaže.

Nemačka kompanija je takođe saopštila da je odlučila da se što više, pravno i kadrovski, distancira od ruske poslovne jedinice Unipro.

Ranije ovog meseca Uniper je prijavio zapanjujućih 40 milijardi evra neto gubitka do septembra. Kompanija sada traži spas od 53 milijarde dolara od nemačke vlade kao deo svoje nacionalizacije.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZZZ

    1. decembar 2022 | 13:09

    Evo sad ce platiti samo dok usitne. Nato u blato

  • Oki

    1. decembar 2022 | 17:33

    Pa da zabrani te izvoz,uništite tok pa sad tužite.....za neisporučeno skini sankcije i dobićeš

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>