• 0

Napeto u EU: Inflacija u Francuskoj rekordna, sve više Nemaca bez posla, a Italija uvodi novi porez

Zapadna Evropa nastavlja da se uveliko oslanja na Rusiju kao izvor dizela

  • 0
eu Foto: shutterstock.com

Francusku ekonomiju i dalje koči rekordna inflacija u novembru, koja prkosi očekivanjima ekonomista, izvestio je u sredu Nacionalni institut za statistiku i ekonomska istraživanja (Insee).

Prema preliminarnim procenama, potrošačke cene su porasle za 7,1% u odnosu na prethodnu godinu, što odgovara porastu u oktobru. Analitičari koje je anketirao Blumberg, predvideli su rast od 7%.

Istovremeno, broj nezaposlenih u Nemačkoj stalno raste. U novembru je skočio za 17.000 na mesečnom nivou - na 2.540.000 nezaposlenih lica, piše RT, na osnovu podataka nemačke Savezne agencije za rad.

Statistike objavljene u sredu pokazuju da je stopa nezaposlenosti u zemlji porasla na 5,6% prošlog meseca, sa 5,5% u oktobru. Pritom, analitičari nisu očekivali da će se cifra promeniti u odnosu na prethodni mesec.

U izveštaju se ističe da je najveća stopa nezaposlenosti u zemlji zabeležena u Bremenu (10,4 odsto) i Berlinu (8,9 odsto), a najniža u Bavarskoj (3,3 odsto).

Energetska kriza nastavlja da drma

Zapadna Evropa nastavlja da se uveliko oslanja na Rusiju kao izvor dizela, izvestio je Blumberg u utorak, napominjući da region treba da pronađe nove zalihe za manje od deset nedelja do sankcija.

Prema navodima medija, pozivajući se na podatke firme Vortexa, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo dobile su skoro polovinu svog uvoza dizel goriva iz Rusije u prva 24 dana ovog meseca.

gas, evropa Foto: shutterstock.com

Nivo oslanjanja je, navodno, skočio od oktobra, u skladu sa ukupnim povećanjem uvoza u regionu, kako bi se blok izborio sa opadanjem kapaciteta u Francuskoj zbog tamošnjih štrajkova širom zemlje.

U međuvremenu, podsećamo i da je Nemačka odlučila da napusti Ugovor o energetskoj povelji.

A promene se dešavaju i u Italiji. Naime, vlada te zemlje planira da primeni 50% vanrednog poreza na prihode koje su energetske kompanije dobile zbog rasta globalnih cena nafte i gasa, preneo je Rojters pozivajući se na nacrt budžeta zemlje za 2023.

Prema izveštaju, porez će se primenjivati na deo prihoda kompanije u 2022. za koji se utvrdi da je najmanje 10% veći od njegovog proseka između 2018. i 2021. Međutim, biće ograničen na 25% vrednosti svake neto imovine kompanije na kraju 2021. godine.

Prema uslovima, predviđenim budžetom, očekuje se da će oko 7.000 kompanija koje proizvode i prodaju prirodni gas, električnu energiju i naftne derivate biti na "meti" novog poreza.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>