• 0

Završeno pravno pripajanje dve banke u Srbiji: Šta promena znači za građane koji su njihovi klijenti?

Banka sada ima tržišni udeo od 9 odsto

  • 0
Novi moratorijum je prihvatilo 82 odsto dužnika Foto: Shutterstock

Posle devet meseci od preuzimanja, AIK Banka je sprovela proces pravnog pripajanja Naša AIK Banke. Ovo pripajanje doprineće proširenu poslovnu

mrežu, unapređenu paletu bankarskih proizvoda, kao i još kvalitetnije korisničko iskustvo, najavili su iz banke

"Veličina naše aktive danas je skoro 4 milijarde, sa tržišnim udelom od 9 odsto. Sprovedena integracija predstavlja i korak napred ka našem strateškom cilju, a to je da u periodu koji dolazi budemo jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu, snažan oslonac privredi i podrška zajednici“, izjavila je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke.

Tako je završena još jedna velika transakcija na finansijskom tržištu Srbije na kome će sa najnovijom transakcijom poslovati ukupno 23 banke. Poređenja radi, 26 banaka imali smo samo do pre dve godine, a 2000. godine u Srbiji je poslovalo čak 47 banaka.

Nekako, u tom procesu, koliko god on trajao, klijenti banke obično postavljaju logično pitanje - šta će biti sa nama?

Šta se dešava sa kreditom i karticama?

Šta se zapravo dešava sa vašim kreditom, karticama, obavezama ili računima kada vašu banku kupi druga banka?

Odgovor je da promene za vas lično nema i najvažnije rata kredita će vam ostati ista.

Banka kupuje sva prava i obaveze. Dakle, kada jedna banka preuzme drugu, preuzima i sva prava koja ima ta banka ali i sve njene obaveze. Ugovori koji su potpisani to tog trenutka, odnosno koji su važeći, ne trpe nikakvu izmenu.

Kako nam objašnjava dugogodišnji bankar, klijent koji je imao obavezu prema prvoj banci, ima identičnu obavezu prema drugoj banci.

- Za sve proizvode, i sve usluge koje je klijent dogovorio i potpisao sa bankom - nema promene - ističe on.

Kako dodaje, nadalje, promena može da bude za nove klijente ali i za stare ukoliko im nova banka ponudi neke bolje uslove, odnosno "dobrodošlicu". To dalje, može da bude predmet aneksiranja ugovora, ali ne jednostrana odluka.

Klijenti banke treba da prate obaveštenja jer je eventualno moguće da se promeni broj za uplatu rate kredita, ali to su tehničke stvari koje dolaze naknadno i ne podležu finansijskim promenama, odnosno rata kredita ne može biti veća.

Jedna od značajnijih po naše građane bila je prodaja Komercijalne banke slovenačkoj NLB banci, taj proces e već u fazi integracije. Prethodno su iz NLB saopštili i da će Komercijalna dobiti novo ime - "NLB Кomercijalna banka".

Podsetimo, u proteklih godinu dana, više banaka u našoj zemlji promenilo je vlasništvo.

Tako je Banka Poštanska štedionica pripojila mts banku, te sada posluju kao jedna banka, zatim kao što smo pomenuli, Komercijalna banka je prodata slovenačkoj NLB banci, a prethodno je još jedna banka takođe izmenila vlasničku strukturu - Opportunity banka a.d Novi Sad (Banka), čiji je ranije jedini (100%) vlasnik bio Opportunity Transformation Investments Inc, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je nedavno smanjio svoje učešće na 22 odsto.

Prodata je i Direktna banka grčkoj Eurobanci.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>