• 3

Prodaje se jahta sankcionisanog ukrajinskog oligarha: Royal Romance ide na doboš

Jahta, dugačka 92,5 metara, trenutno se nalazi u Trogiru

  • 3
Viktor Medvedčuk Viktor Medvedcuk jahta yacht The Royal Romance

Foto-montaža: Tanjug/AP, Cropix / Profimedia/Cropix/Matija Djanjesic

Dvesta miliona dolara vredna jahta u vlasništvu sankcionisanog ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka, koja je početkom ove godine zaplenjena u Hrvatskoj, biće prodata na aukciji, piše londonski Gardijan.

Bivši ukrajinski poslanik i Putinov saveznik Medvedčuk uhapšen je u Ukrajini u aprilu, ali je oslobođen i izručen Rusiji u razmeni zarobljenika u septembru.

Ukrajinska vlada je saopštila da je hrvatski sud presudio da Medvedčukova 92,5 metara dugačka jahta Royal Romance treba da bude preneta na ukrajinsku Agenciju za povrat i upravljanje imovinom (ARMA), navodi list.

ARMA je specijalan ogranak ukrajinske vlade zadužen za "pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom".

Ta agencija je najavila da će jahtu prodati na aukciji, što će biti prva takva prodaja od koje će Ukrajina profitirati otkako su zapadne vlade zaplenile imovinu većeg broja oligarha posle početka "specijalne ruske vojne operacije" u Ukrajini u februaru.

Sredinom novembra, jahta, koja je na vezu u Trogiru, pretražena je po nalogu splitskog Županijskog suda.

Jahta raspolaže kabinama za smeštaj 14 gostiju i bazen širok četiri metra, a na njoj može da boravi ukupno 21 član posade. Inače, u septembru je na aukciji prodata 72,5 metara dugačka superjahta ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog nepoznatom kupcu za 37,5 miliona dolara.

To je bila prva prodaja takve vrste otkako je izbila kriza u Ukrajini, ali je zarada od te prodaje otišla američkoj investicionoj banci "JP Morgan", koja je tvrdila da joj Pumpjanski duguje 20,5 miliona evra.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    2. decembar 2022 | 17:14

    I ustase ce da profitiraju samo malo drugacije od 44 godine. Ovog puta pravice se velika Srbija a ne Jugoslavija. Tako da ujkama mozda i ostane neka mrvica. Neka se spreme.

  • Sale71

    2. decembar 2022 | 16:48

    Kako došlo, tako otišlo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>