• 0

Vreme je da žene zasijaju u punom sjaju

Iako je prosečan broj žena koje rade u fintech-u i dalje nizak u poređenju sa muškarcima, poslednji podaci Forbsove liste ukazuju da se stvari na tom polju polako ali sigurno menjaju

  • 0
Payoneer Foto: Payoneer interna arhiva

Iako smo već uveliko zakoračili u XXI vek, žene su, nažalost, i dalje zanemarene u mnogim segmentima života. Polaritet između polova je posebno naglašen kada se zaviri u sferu poslovnog sveta, gde se ukorenilo mišljenje da muškarci, već po samoj polnoj vokaciji, imaju dominantan položaj.

Uvreženo mišljenje da je muški pol uspešniji u poslovnom svetu jer su im, u odnosu na žene, liderske sposobnosti urođene, već neko vreme „ne pije vodu“. Štaviše, ispitivanja koje je sproveo Forbs, pokazala su da je muški pol više fokusiran na kratkoročne potrebe, dok su žene više okrenute ka izgradnji dugoročnih ličnih veza ili prijateljstava. Možda je i to jedan od razloga što žene u poslednje vreme ostvaruju sve veće poslovne uspehe u najraznovrsnijim granama poslovanja.

Upravo iz tog razloga, globalni događaji poput godišnje konferencije European Women Payments Network (EWPN), koja se nedavno održala u Amsterdamu, imaju nemerljiv uticaj na menjanje ustaljenog mišljenja da poslovni svet pripada jačem polu. EWPN je neprofitna organizacija posvećena razvoju industrijskih inovacija, a jedno od njihovih osnovnih načela jeste rad na izgradnji zajednice, sa posebnim osvrtom na pitanja inkluzivnosti i polne raznolikosti.

Kroz ovakve događaje, koje vode neplaćeni volonteri, a sav prihod ide na implementaciju i realizaciju programa koji služe zajednici, industrija će u budućnosti nastaviti sa rastom, jačajući ujedno položaj i značaj žena u globalnom poslovanju. Prisustvo velikog broja žena koje su se pokazale ne samo kao lideri u određenim oblastima poslovanja, već i kao kreatori inovativnih poslovnih promena, pre svega u oblasti finansijske industrije, poslao je više nego pozitivnu sliku u svet. A u toj slici našla se i Jelena Đurović, menadžerka za partnerstvo za Srbiju i jugoistočnu Evropu renomirane svetske fintech kompanije Payoneer.

Payoneer Jelena Đurović Foto: Payoneer interna arhiva

Tokom dvodnevnog druženja sa EWPN pokretom, Jelena je, pored važnih tema iz globalnog poslovanja, govorila i o uključenosti žena u finansijsku industriju, kao i o tome kako fintech može pomoći preduzetnicima da postanu pravi pokretači globalnog rasta. Tema od nemerljivog značaja, posebno kada se ima u vidu da je na panel diskusiji jedan njen reprezentativan deo bio posvećen novim uvidima na aktuelnu fintech situaciju, s posebnim osvrtom na potencijal lokalnog tržišta.

Jelena je na kraju ponovila stav Payoneer kompanije da rodna zastupljenost mora biti u skladu sa onim što se vidi u populaciji, jer ako bi žene činile polovinu tehnološke scene, baš kao što čine polovinu globalne populacije, sva rodna pitanja iz kojih proističu mnogobrojne prepreke za napredak žena na radnom mestu bila bi u velikoj meri, ako ne i u potpunosti, anulirana. Kako je doprinos žena fintech industriji iz godine u godinu sve veći, njihov uticaj na kreiranje poslovne norme u industrijama u kojima su donedavno dominirali muškarci postaje nezanemarljiv.

Iako je prosečan broj žena koje rade u fintech-u i dalje nizak u poređenju sa muškarcima, poslednji podaci Forbsove liste ukazuju da se stvari na tom polju polako ali sigurno menjaju. Tako je samo u 2022. zabeležen najveći procentualni porast u prvih petsto najuspešnijih globalnih kompanija, gde prisustvo žena na poziciji generalnog direktora sada iznosi 4,8% u odnosu na raniji period, što je i dalje izuzetno niska brojka. Zato su događaji poput EWPN konferencije od neprocenjive važnosti u stvaranju prilika ženama koje rade u industriji, omogućujući im da se umreže, da razmenjuju iskustva i inspirišu jedna drugu, dok istovremeno odaju priznanje ženama koje su godinama kontinuirano doprinosile razvoju fintech industrije.

Ohrabrujući podaci stižu iz dana u dan, a Payoneer, fintech kompanija sa modernom platformom za digitalno plaćanje, nepristrasnom politikom svoga poslovanja dodatno utiče na pozitivne promene. Tako, primera radi, po njihovoj poslednjoj statistici, čak 50% zaposlenih u ovoj kompaniji, na globalnom nivou, čine žene. Žene, takođe, u Payoneer-u predstavljaju 44% od ukupnog menadžerskog tima, što zapravo znači da na svakih 8 viših rukovodilaca dolaze 3 žene. Podatak vredan pažnje, s obzirom na to da trenutno u fintech industriji manje od 25% viših pozicija drže žene.

Payoneer podseća da se ovde ni u kom slučaju ne radi o prebacivanju moći i favorizovanju jedne strane u odnosu na drugu, već o preraspodeli jednakih prava i

inkluziji oba pola u podjednakoj meri. Payoneer će i ubuduće nastaviti da, uz podršku malim i srednjim preduzećima koja žele da globalno šire svoje poslovanje, s posebnim akcentom radi na stvaranju ravnopravnih uslova za oba pola.

Vrednovanje odlučnosti i talenta uvek treba da bude iznad unapred stvorenih pojmova o polu, ističu iz ove kompanije.

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>