• 0
 ≫ 

Prvog dana prodaje evrokovanica u Hrvatskoj "otišlo" više od 155.000 paketa: Ovo se dobije za 100 kuna

 ≫ 

Kovanice se mogu koristiti tek od 1. januara 2023. godine

  • 0
Evro, Hrvatska Foto: Index

Juče, prvi dan prodaje početnih paketića evrokovanica s hrvatskom nacionalnom stranom u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte, kupljena su ukupno 155.233, a uprkos velikom interesu na šalterima nisu zabeležene veće gužve.

Kako stoji u odgovoru Hrvatskog udruženja banaka (HUB) na pitanje Hine, u poslovnicama banaka ukupno je prodato 85.529 komada početnih paketa evrokovanica za potrošače i 701 za poslovne subjekte, prenosi Index.

Hrvatska pošta izvestila je o prodata 49.943 paketa.

"Interes je veliki, ali nema gužvi, pri čemu su početni paketi raspoloživi u više od 1.000 pošta u 800 naselja širom Hrvatske", napomenuli su.

U svim Fininim poslovnicama građani su juče do 17 sati kupili 19.000 paketića evrokovanica u vrednosti od 252.320 evra. Poslovni subjekti su kupili oko 60 paketića evrokovanica, čija vrednost ukupno doseže 8.730 evra.

"Fina se dobro pripremila za prodaju i u svim poslovnicama osigurala određeni broj paketa kao i brzu i jednostavnu transakciju kupovine. Interes od strane građana je veliki, na šta ukazuju brojke, a atmosfera je pozitivna i ne očekujemo gužve, jer raspolažemo sa značajnim brojem šaltera za prodaju", stoji u odgovoru Fine na pitanje Hine.

Kovanice se mogu koristiti tek od 1. januara 2023.

Evro, Hrvatska Foto: Index

Mesec dana pre uvođenja evra kao službenog sredstva plaćanja građanima je omogućeno da nabave početne pakete evrokovanica, koje će za plaćanja u zemlji i u inostranstvu moći da koriste tek od početka 2023. godine.

Početni paket evrokovanica za građane sadrži 33 evrokovanice u svim apoenima u vrednosti 13.28 evra, za njega moraju izdvojiti 100 kuna, pri čemu je u jednoj transakciji moguće kupiti maksimalno dva paketa evrokovanica.

U paketu su tri kovanice od dva evra, tri kovanice od jednog evra, pet kovanica od 50 centi, pet kovanica od 20 centi, pet kovanica od 10 centi, tri kovanice od pet centi, četiri kovanice od dva centa i pet kovanica od jednog centa.

I poslovni subjekti od juče u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti mogu nabaviti početni paket evrokovanica, koji sadrži 525 evrokovanica svih apoena, u vrednosti od 145.50 evra, što moraju platiti 1.096.27 kuna.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić više je puta istakao kako su osiguravanje snabdevanja gotovim novcem evra i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni segmenti uvođenja evra.

- Zamena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njen monetarni sisitem. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj - naglasio je Vujčić i u prekjučerašnjem saopštenju središnje banke.

Na hrvatskim evrokovanicama - karta RH, kuna, Tesla i glagoljica

O izgledu nacionalne strane evrokovanica odlučuje država koja uvodi evro, a u slučaju Hrvatske na nacionalnoj strani evrokovanica su - geografska karta Republike Hrvatske za apoen od dva evra, grafički prikaz motiva kune za apoen od jednog evra, portret naulnika Nikole Tesle za apoene od 50, 20 i 10 centa i slova HR ispisana na glagoljici za apoene od pet, dva i jednog centa. Svi ti motivi imaju u pozadini šahovnicu.

Sredinom jula u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji počela je proizvodnja hrvatskih evrokovanica, a planirano je da se do kraja ove godine otkuje oko 420 miliona evrokovanica.

Vujčić je sredinom prošle nedelje izjestio kako je do tada otkovano 347 miliona komada kovanica, odnosno 83 posto ukupne količine kovanica. Do Božića će biti otkovano 420 miliona kovanica, istakao je Vujčić 23. novembra na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>