• 0
 ≫ 

Ministar građevine o ključnim projektima: "Pruga do Subotice biće završena 2025. godine"

 ≫ 

Govoreći o rekonstrukciji i investicijama na "Nikoli Tesli", Vesić kaže da će beogradski aerodrom imati kapacitet za više od 15 miliona putnika

  • 0
BRZA PRUGA ČORTANOVCI PROBIJEN TUNEL Foto: Tanjug/Anđelko Utješanović

- U predlogu budžeta za 2023. godinu, za kapitalne investicije je predviđeno oko 2,5 milijardi evra, što je za 40 milijardi dinara više nego 2022, a to svedoči o opredeljenju države za dalji razvoj Srbije - rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić.

On je za TV Prva rekao rekao da je to impozantan iznos koji je veći od istih ulaganja u svim zemljama Zapadnog Balkana zajedno.

- Važna su ulaganja, jer se sa infrastrukturom povećavaju investicije, tako i BDP. Građani imaju veće plate, ljudi žive bolje, a to je osnovno opredeljenje - rekao je Vesić i naveo da je Srbija od 2018. do 2021. godine ostvarila ukupni rast BDP-a od 16 posto, te da će ove godine taj iznos preći 60 milijardi evra.

- Ulažemo u infrastrukturu, da raste naša ekonomija - rekao je ministar i poručio da Srbija ima stabilne finansije, što omogućava da se rade kapitalni projekti. Najavio je i tokove ključnih projekata u zemlji:

  • Do kraja septembra 2023. godine, kroz izgradnju Moravskog koridora, Kruševac će biti priključen na auto-put preko Pojata.
  • U prvoj polovini naredne godine biće završen deo tog koridora od Adrana do Preljine.
  • Početkom 2025. godine biće završen ceo put od Pojata do Preljine, što će omogući da se taj put pređe za 50 minuta.
  • Vesić očekuje i da, u nastavku auto-puta Miloš Veliki, do kraja 2023. bude završena deonica do Požege.
  • Radi se projektovanje za deonice posle Požege, jer tu dolazi do račvanja auto-puteva za Bosnu i Hercegovinu i za Crnu Goru; u projektovanju je i brza saobraćajnica Kraljevo - Novi Pazar.
  • Završava se put Kuzmin-Sremska Rača, koji će biti završen do kraja sledeće godine.
  • Brza saobraćajnica Surčin - Novi Beograd biće puštena u martu, a u julu i obilaznica do Bubanj Potoka.
VESIC PUTEVI ZIMA Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Vesić dalje kaže da predstoji ugovoranje 31 km, od Bubanj Potoka do Pančeva, gde će biti i veliki drumsko-železnički most kod Vinče. Takođe, završen je projekat za brzu saobraćajnicu Beograd - Zrenjanin- Novi Sad, a radi se Fruškogorski koridor sa "impozantnim tunelom kod Iriškog venca", ocenjuje ministar.

Prema njegovim rečima, pruga do Subotice će biti završena 2025. godine.

- Radiće se deo od Beograda ka Nišu, a zatim projektovati rekonstrukcija ka Preševu - nadovezao se Goran Vesić.

Govoreći o projektu Čista Srbija, koji obuhvata izgradnju kanalizacija i fabrika za otpadne vode kojim se pokriva populacija od 2,3 miliona stanovnika, ministar je rekao da se trenutno realizuje na 16 lokacija, a da će u 2023. biti u još 23 grada ili opštine. Ocenio je da će Srbija za pet do 10 godina, uz projekte koji realizuju još dva ministarstva i lokalne samouprave, rešiti problem kanalizacije.

Dodaje i da se ne odustaje od izgradnje obilaznice oko Kragujevca, te da će o tome razgovarati sa premijerkom i predsednikom. Govoreći o rekonstrukciji i investicijama na aerodromu "Nikola Tesla", ističe da će sa novim terminalom - koji će biti gotov 2023. godine - ova vazdušna luka imati kapacitet za više od 15 miliona putnika.

Video: Novi avion Er Srbije Mihajlo Pupin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>