• 0

Apel iz Italije: "Rusija ima interes da izvozi gas, EU nije sama sebi dovoljna. Ulazi u recesiju"

Gilberto Pičeto Fratin je uporedio italijanski plan energetske tranzicije sa "okretanjem" peščanog sata

  • 0
Vitorijana, Rim Foto: Filip Plavčić

- Italija se i dalje oslanja na ruski prirodni gas, koji nastavlja da uvozi uprkos pozivima EU za zabranu - rekao je ministar za životnu sredinu i energetsku bezbednost, Gilberto Pičeto Fratin.

Štaviše, Italija odbacuje predlog Evropske komisije o ograničenju cene gasa.

U intervjuu za dnevni list La Stampa, on je rekao da je 250 miliona kubnih metara gasa ušlo u Italiju prethodnog dana, uključujući 90 miliona kubnih metara iz Alžira, koji je postao "glavni snabdevač zemlje".

Ministar je dodao da iz Rusije i dalje stiže 30 miliona kubika, a da prosečna dnevna količina dostiže oko 20 miliona, piše RT.

- Srećom, još 25 miliona kubnih metara dolazi preko Transjadranskog gasovoda, oko 10 miliona kubnih metara iz Norveške i 45 miliona kubnih metara tečnog gasa na našim terminalima za regasifikaciju - objasnio je italijanski ministar energetike.

Gilberto Pičeto Fratin je uporedio italijanski plan energetske tranzicije sa "okretanjem peščanog sata, koje dovodi do toga da zemlja sada mora da traži gas koji je ranije dolazio sa severa - na jugu, ali to u budućnosti može Italiji dati prednost u odnosu na druge evropske zemlje".

- Još nismo prevrnuli peščani sat; Rusija i dalje ima interes da izvozi gas i mi nismo u stanju samodovoljnosti. Još nismo izašli iz tunela - naglasio je on i dodao da će "Italija preživeti ovu zimu, ali da je zabrinutost i dalje jaka, jer od maja moraju da popunjavaju zalihe, kako bi pokrili sledeću zimsku sezonu".

Pritom, Italija se, zajedno sa drugim zemljama EU, bori sa rekordno visokom inflacijom, uglavnom vođenom rastućim troškovima energije. Popularna Čizma se oslanja na uvoz za skoro 75% svoje energije.

Početkom ove godine, Italija je dobijala 40 odsto gasa iz Rusije, ali je uvoz kasnije opao zbog sankcija Moskvi i sabotaže gasovoda Severni tok. U oktobru je energetska grupa Eni saopštila da Rusija sada čini samo 10% italijanskog uvoza gasa.

U međuvremenu, oglasio se i italijanski političar, diplomata i novinar, inače evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni, koji je novinarima, pre početka sastanka Evrogrupe u Briselu, rekao sledeće:

- Evropa će ove zime ući u recesiju, a rasta neće biti pre proleća.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>