• 0

Cifre svedoče: Ova zemlja bi mogla da postane treća svetska privreda

Procenjuje se da će nominalni rast bruto domaćeg proizvoda Indije u proseku iznositi 6,3 odsto do 2030. godine

  • 0
Indija, zastava Indije Foto: Tanjug/AP

Prema projekcijama S&P Global i Morgan Stanley, Indija bi mogla da postane treća svetska privreda, odnosno ako prestigne Japan i Nemačku.

Procenjuje se da će nominalni rast bruto domaćeg proizvoda Indije u proseku iznositi 6,3 odsto do 2030. godine, a više nego udvostručiti u odnosu na sadašnje nivoe do 2031. godine.

- Indija ima uslove za privredni procvat podstaknut offshore poslovanjem, ulaganjem u proizvodnju, energetskom tranzicijom i naprednom digitalnom infrastrukturom zemlje - napisali su u izveštaju analitičari Morgan Stanley-a.

- Ti će pokretači učiniti Indiju trećom najvećom svetskom privredom pre kraja decenije.

Projekcija S&P-a zavisi od nastavka trgovinske i finansijske liberalizacije, reforme tržišta rada, kao i o ulaganju u indijsku infrastrukturu i ljudski kapital.

- Indija treba puno toga da nadoknadi u pogledu privrednog rasta i prihoda po glavi stanovnika - rekao je ekonomista Dhiraj Nim, dodajući da su neke od navedenih reformi već pokrenute.

Šta će uticati na rast?

Prema S&P-ovim analitičarima, postoji jasan fokus indijske vlade da država postane središte za strane ulagače, kao i proizvodna sila, a njihovo glavno sredstvo za to je šema podsticaja za jačanje proizvodnje i izvoza. Takozvani PLIS, koji je uveden 2020. godine, nudi među ostalim podsticaje domaćim i stranim ulagačima u obliku poreznih olakšica i odobrenja licenci.

Isto tako, Morgan Stanley procenjuje da će udeo indijske proizvodnje u BDP-u porasti sa 15,6 posto BDP-a, koliko trenutno iznosi, na 21 posto do 2031. godine, što implicira da bi se prihodi od proizvodnje mogli povećati tri puta, sa sadašnjih 447 milijardi dolara na oko 1490 milijardi dolara.

Globalna recesija mogla bi da dovede u pitanje prognozu Morgan Stanley-ja  s obzirom na to da indijska privreda zavisi od trgovine i izvosi 20 odsto svoje proizvodnje.

Takođe, rizici se ogledaju i u kvalifikovanoj radnoj snazi, nepovoljnim geopolitičkim događajima i političkim odlukama u državi.

Iako je ukupni BDP Indije već iznad nivoa pre pandemije, očekivani rast biće mnogo slabiji u poređenju s prethodnim kvartalima, rekla je Sonal Varma, glavna ekonomistkinja Nomure.

- Realni BDP sada je osam posto iznad nivoa pre pandemije u smislu stope rasta, ali u smislu perspektive postoje opasnosti s globalne strane finansijskih stanja - rekla je Varma.

Video: Tri banje, privreda koja cveta i povratnici: Opština u kojoj južnije nije uvek tužnije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>