• 3

Presušilo na pumpama, 100 stanica bez goriva: Kamiondžije u štrajku zbog malih zarada

Pošto su zalihe goriva i građevinskog materijala na izmaku, južnokorejska vlada je pojačala pritisak da se štrajk okonča

  • 3
seul Foto: Shutterstock

Na gotovo 100 benzinskih pumpi širom Južne Koreje nema goriva zbog štrajka kamiondžija, pokazuju vladini podaci, a danas je i nacionalni sindikat započeo generalni štrajk u znak podrške vozačima.

Štrajk južnokorejskih kamiondžija počeo je 24. novembra zbog programa minimalnih plata. Između sindikata i vlade su održana dva pregovaračka sastanka, ali do sada nije došlo do pomaka, prenosi Rojters.

Korejska konfederacija sindikata (KCTU) saopštila je da je, u okviru generalnog štrajka, organizovala proteste u 15 mesta širom zemlje, u kojima učestvuje oko 25.000 radnika članova sindikalnih organizacija.

Pošto su zalihe goriva i građevinskog materijala na izmaku, južnokorejska vlada je pojačala pritisak da se štrajk okonča. Vlada je prošle nedelje izdala naredbu o radnoj obavezi, kako bi 2.500 vozača koji štrajkuju u cementnoj industriji vratila na drumove.

Predsednik Jun Sok-jol je naložio u nedelju da se ta naredba proširi na sektore kao što su prerada nafte i proizvodnja čelika, gde se očekuje dodatna ekonomska šteta. Korejska komisija za fer trgovinu, KFTC, saopštila je da je pokrenula istragu prošle nedelje kako bi ispitala da li je sindikat kamiondžija nezakonito odbio rad.

Jedan zvaničnik KFTC-a je rekao danas za Rojters da "sindikat ne sarađuje u istrazi".

Krovna sindikalna organizacija KCTU, čiji je deo i sindikat kamiondžija, uporedila je naredbu predsednika "Počni da radiš" sa proglašenjem vanrednog stanja i ocenila da bi vlada trebalo da pregovara. Na protestima u blizini rezervoarskog depoa Uivang, gde kampuju kamiondžije štrajkači, šef KCTU-a, Jang Kjung-su, rekao je da su kamiondžije na "prvoj liniji" borbe za zaštitu života i prava radnika.

Lideri sindikata članica KCTU prikupili su novčana sredstva za podršku tekućem štrajku kamiondžija. Li Bong-džu, šef sindikata kamiondžija, rekao je da će štrajkači podići nivo protesta počev od srede, bez detaljnijeg objašnjenja, a skoro 100 benzinskih stanica je od juče popodne bez goriva.

Oko 60 posto njih je u Seulu i provinciji Gjeongi, gusto naseljenom regionu u blizini glavnog grada. To je znatno više od podatka Ministarstva industrije da je do 29. novembra bez goriva ostala 21 benzinska pumpa.

Video: Gruner otvara novi pogon u Vlasotincu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    6. decembar 2022 | 11:57

    Америчке слуге, шта су мислили да ће да имају амерички стандард ако подрже санкције против РФ!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>