• 0
 ≫ 

Vesić i Konrad dele isti stav: "Saradnja Srbije i Nemačke važna i za budućnost Evrope"

 ≫ 

Na nedavnoj sednici Skupštine Srbije ratifikovan je Međunarodni sporazum sa KFV bankom, vrednosti 70 miliona evra

  • 0
Goran Vesić, Anke Konrad, srpsko nemačka saradnja Foto: Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

Uspešna saradnja Srbije i Nemačke važna je kako za obe zemlje tako i za budućnost Evrope i donosi korist građanima Srbije, kroz brojne projekte koje dugi niz godina Nemačka podržava velikim finansijskim sredstvima, saglasili su se na današnjem sastanku ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić  i ambasadorka Nemačke Anke Konrad.

Vesić je ukazao da Ministarstvo sprovodi veliki broj projekata u partnerstvu sa Nemačkom, a posebno je istakao saradnju sa KFV bankom, koja Srbiji pomaže u realizciji Programa "Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine", saopšteno je iz Ministarstva.

Podsetio je da je na nedavnoj sednici Skupštine Srbije ratifikovan Međunarodni sporazum sa KFV bankom, vrednosti 70 miliona evra, dok je okvirna vrednost čitavog projekta oko 350 miliona evra.

Vesić je istakao da je taj program od posebnog značaja za Srbiju, zbog čega je u Ministarstvu formiran poseban sektor koji će se baviti, između ostalog, projektima komunalne infarstrukure.

- Imaćemo periodične sastanke, na kojima ćemo analizirati u kojoj fazi su projekti, rešavati probleme u njihovoj realizaciji, bez obzira da li je reč o imovini, ili nekim drugim problemima. Nijedan projekat ne može da se realizuje, ukoliko se ne prati i ako se ne učestvuje aktivno u rešavanju problema - istakao je ministar.

Naglasio je da je za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture važna saradnja sa Evropskom unijom, zbog čega nastoje da u što kraćem roku sinhronizuju sve domaće propise sa evropskim, kako bi se u svim oblastima, a posebno kada je reč o transportu, postigla saglasnost sa standardima Unije.

Vesić je napomenuo i da je budžet Ministarstva za 2023. godinu 2,5 milijardi evra, te da će naredne godine u kapitalne projekte biti uloženo oko 3,6 milijardi evra, jer je stav Vlade Srbije da se ulaganjem u infarstrukturu privlače strani investitori, raste konkurentnost zemlje, uvećava rast BDP-a, rastu plate i penzije.

- U vreme kada privatni investitori zastaju sa ulaganjem, važno je da se nastavi takav tempo državnog ulaganja - rekao je Vesić.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad je istakla da je ta zemlja već dugi niz godina veoma bliski partner Srbije u projektima u oblasti infrastrukture i transporta, i trenutno podržava Srbiju sa oko 300 miliona evra, u realizaciji projekata izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voza i odlaganju otpada.

- Posebno nas raduje što na taj način 1,6 miliona građana Srbije profitira direktno od naše saradnje - naglasila je ambasadorka.

Ona je napomenula i da iznos sredstava opredeljen budžetom za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokazuje da Vlada Srbije pridaje veliki značaj projektima u oblastima infrastrukture i transporta.

Ministar Vesić je dodao da se raduje uspehu saradnje Srbije i Nemačke, jer smatra da je takva saradnja dobra za oba naroda. Posebno se zahvalio Nemačkoj na velikom broju investicija nemačkih privrednika koje su realizovane u Srbiji.

Ministar Vesić je na sastanku pokrenuo pitanje ukidanje režima dozvola za srpske i nemačke auto-prevoznike i istakao da je Srbija to spremna odmah da učini.

Dogovoreno je da to pitanje bude razmotreno na zajedničkom sastanku radne grupe dva ministarstva, koji će biti održan u prvom kvartalu naredne godine.

Video: Vesić preuzeo dužnosti od Momirovića

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>